Sju gripna för Vilkskomplott
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-09
Vilks: Jag är inte informerad
Sju personer har gripits misstänkta för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks.
De fyra männen och de tre kvinnorna greps i irländska Waterford och Cork.
– Skallet efter rondellhunden tystnar aldrig, säger Lars Vilks till Aftonbladet.
Gripandena genomfördes av irländsk polis med stöd av landets särskilda antiterrorstyrka på tisdagsförmiddagen.
– Under hela utredningen har den irländska polisen samarbetat nära med USA och en rad andra europeiska länder, skriver den nationella irländska polisen An Garda Siochána i ett pressmeddelande.
Irländsk polis är förtegen om de gripna, men meddelar att personerna bor på Irland och är i 20–40-årsåldern.
Säpo inkopplat
– De förhörs nu på fyra olika polisstationer i städerna Waterford, Tramore, Dungarvan och Thomastown. De får sitta anhållna en vecka, enligt irländsk lag. Mer kan vi inte säga i nuläget, säger en presstalesman för den irländska polisen till Aftonbladet.
Brittiska medier rapporterar att alla sju härstammar från Marocko och Jemen, och de ska inte ha kopplingar till någon känd terroristorganisation.
Säpo har samarbetat med den irländska polisen och kände till att gripandena var på gång.
– Vi har löpande kommunikation med berörda myndigheter. Men gärningsmännen har ingen koppling till Sverige, säger Mattias Lindholm pressekreterare på Säpo.
Har ni varnat Vilks?
– Vi kommenterar aldrig hotbildsbedömningar mot enskilda personer.
"Tar det med jämnmod"
Lars Vilks, 63, säger dock till Aftonbladet att han inte fått någon information om vad som hänt på Irland.
– Jag har inte fått någon information alls om detta, men för en dryg månad sedan meddelade Säpo att det fanns en förhöjd motbild mot mig. Jag tar det med jämnmod, säger han.
Senast i januari mottog Lars Vilks ett mordhot på telefon från ett nummer som kopplades till Somalia.
Vilks säger att hoten har fått honom att tänka över sin säkerhet.
Byggt upp försvarssystem
– Jag har byggt upp ett visst försvarssystem i min bostad och polisen patrullerar här ibland. Jag är mycket uppmärksam på ljud, jag bor ju ganska fritt.
Vilks blev kontroversiell när han 2007 tecknade av profeten Mohammed som rondellhund. Konstverket väckte stor uppmärksamhet internationellt och ledde till stora protester.
Efter uppståndelsen satte en al-Qaida-ledare en prislapp på Vilks huvud. Den som mördade den svenske konstnären skulle få 100 000 dollar.
Läs mer:
Vilks upprörde en hel värld med sin teckning
I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.
Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.
Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.
I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.
I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.
Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.