Snart är tiden ute för gamla sedlar

Uppdaterad 2016-06-30 | Publicerad 2016-06-29

Pengarna som blir ogiltiga redan den 1 juli

Nu är det bara timmar kvar innan de gamla 20-, 50- och 1 000- kronorssedlarna blir ogiltiga att handla med.

Fortfarande saknar Riksbanken närmare två miljarder kronor av sedlarna.

Trots att Riksbanken för drygt en månad sedan startade kampanjen "Efterlyst" som har dykt upp på stortavlor, i tidningar och i digitala kanaler fattades fortfarande närmare två miljarder kronor när Riksbanken fick de senaste siffrorna den 22 juni. Främst är det 20-lappar som inte har lämnats in eller handlats för – bara i de sedlarna saknas 850 miljoner kronor.

Ring din bank

Allt färre banker hanterar kontanter, vilket gör att man inte bara kan gå in på närmaste bankkontor för att lämna in sedlar.

– Mitt råd är att ringa till sin banks centrala kundtjänst och höra vilket bankkontor man kan gå till för att sätta in pengarna på sitt konto, säger Fredrik Wange, pressekreterare för Riksbanken.

Enligt Wange har de stora bankerna som bedriver kontanthantering lovat att hjälpa sina kunder med inlämningen av de gamla sedlarna.

TT: Det saknas fortfarande mycket pengar, vad tror du det beror på?

– Ja, om man anser att det är mycket eller lite är ju en bedömningsfråga. Sett till värdet har vi fått in tre fjärdedelar av de gamla sedlarna som blir ogiltiga efter torsdag, det vill säga drygt 5,5 miljarder kronor av de 7,5 miljarder kronor som fanns i cirkulation när de nya sedlarna kom förra hösten, säger Fredrik Wange.

För den som missar att lämna in eller sätta sprätt på sina gamla sedlar före fredag går det bra att sätta in dem på sitt bankkonto fram till den 31 augusti.

Efter det datumet går de att lämna in hos Riksbanken om det totala värdet överstiger 100 kronor. Riksbanken tar då ut en administrationsavgift på 100 kronor per ärende, oavsett hur mycket pengar man löser in.

Fler nya sedlar

I oktober kommer ännu fler nya pengar. Den nya 100-lappen kommer att prydas av Greta Garbo och den nya 500-lappen av Birgit Nilsson. Även enkronan, femkronan och den sällsynta tvåkronan, som präglades 1876–1971, kommer att ändra utseende.

Men ingen stress – du kommer att kunna använda de gamla sedlarna och mynten fram till den 30 juni 2017.