Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

EU:s flyktingplan kan bli olaglig

Publicerad 2016-03-08

FN varnar för att en flyktingöverenskommelse mellan EU och Turkiet kan bryta mot europeisk rätt och folkrätt.

Flera riksdagspartier delar oron.

Mycket återstår ännu att klara ut innan EU och Turkiet har nått en ny överenskommelse om hur den irreguljära strömmen av flyktingar och migranter till EU via Grekland ska stoppas. Men kritiken mot de principer som överenskommelsen ska byggas på är redan högljudd.

– Kollektiv utvisning av utlänningar är förbjuden enligt Europakonventionen. Ett avtal som skulle vara liktydligt med att utan omsvep skicka tillbaka utlänningar till ett tredje land är inte förenligt med europeisk lag eller folkrätten, säger FN:s flyktingorgan UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel enligt Reuters.

Byta flyktingar

Tanken är att alla "nya irreguljära migranter" som tar sig från Turkiet till de grekiska öarna ska återföras till Turkiet. I gengäld ska EU ta emot lika många syriska flyktingar från turkiska flyktingläger som antalet syrier som avvisas från Grekland. Hur man ska hantera asylsökande som inte är syrier är en av oklarheterna.

Amnesty International är mycket kritiskt till att flyktingar byts mot flyktingar och varnar för en farlig avhumanisering.

Statsminister Stefan Löfven (S) pekar på att han i slutdokumentet från måndagens toppmöte fått in en skrivning om att europeisk och internationell rätt ska respekteras. Han betonar samtidigt att huvudsyftet med åtgärderna är få stopp på den livsfarliga människosmugglingen över havet till Grekland.

– Vi måste göra vad vi kan för att gå ifrån okontrollerat flyktingkaos till en mer säker och kontrollerad migration, säger Löfven.

Utbredd oro

När han informerade riksdagen om toppmötet uttryckte flera partier oro. Kristdemokraternas Désirée Pethrus kallar EU:s planer på att byta vissa flyktingar mot andra för "absurd" och "osmaklig". Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att det är en dyster dag för EU och asylrätten och att Turkiet nu blir vår gränspolis.

EU-ledarna siktar på att reda ut oklarheterna och kunna enas om en överenskommelse med Turkiet redan till EU-toppmötet i nästa vecka, 17–18 mars. EU-nämndens ordförande, miljöpartisten Carl Schlyter, uppmanar regeringen att kämpa för asylrätten.

– Detta är Sveriges viktiga ögonblick. Vi måste försvara internationell rätt. Om inte EU gör det, vem ska då göra det? säger han.

Ingen fribiljett

Schlyter understryker att alla asylsökande har rätt att få en individuell prövning. Enligt Löfven ska alla migranter få en snabb prövning i Grekland innan de eventuellt avvisas. Hur syrier ska få en asylprövning i Turkiet återstår också att reda ut.

I utbyte mot att ta emot migranter ska bland annat Turkiets förhandlingar om EU-medlemskap skyndas på. Centerns Eskil Erlandsson befarar att EU ska se mellan fingrarna på människorättskränkningar i Turkiet, men Löfven lovar att det inte kommer att bli någon "fribiljett" in i EU.

TT