Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Flygvapenövning i sydöstra Sverige

Publicerad 2016-09-03

Stridsflygplan kan de kommande dagarna ses och höras över stora delar av landet.

Försvarsmakten övar i fyra dagar.

– Det är en stor övning där även flyg från Finland deltar, säger Therese Fagerstedt, informatör vid Försvarsmakten.

Flera personer har hört av sig till Aftonbladet efter att ha sett Jas 39 Gripen-plan flyga lågt och högljutt över Göteborg på lördagen.

Syftet med övningen är att "öva taktisk ledning av luftstridskrafterna och nationellt uppträdande från flottiljer och baser vid ett högkonfliktsscenario mot en högteknologisk motståndare", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

"Avstånden är så korta med Jas"

Flygning med stridsflygplan sker med start och landning från Uppsala, Malmslätt, Såtenäs, Hagshult, Ronneby och Visby. Själva övningsområdet sträcker sig över sydöstra Sverige, bland annat Öland och Gotland, men stridsflygplanen kan märkas på flera håll.

– Avstånden är så korta med Jas-planen och de hörs väldigt väl beroende på vädret, vilket gör att man kan höra det även om de är väldigt långt bort, säger Therese Fagerstedt, informatör vid Försvarsmakten.

– Jag vet inte om de övar just i Göteborg men flygplanen kanske flyger över. Det kan säkert märkas över Stockholm också. Det beror också på hur vädret ser ut.

Övningen pågår mellan den 2 och 6 september med verksamhet dygnet runt.

Armén, marinen och hemvärnet

Personal ur alla flygvapnets förband deltar tillsammans med delar ur armén, marinen, militärregionala staber, hemvärnsförband och logistikenheter.

I flygvapenövningen deltar även ett flygande förband från Finland.

Övning med fartyg sker i området mellan Oskarshamn och Nyköping, även inomskärs.