Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Krav om respekt för Syriens territorium

TT TT

Publicerad 2018-04-04

Irans president Hassan Rohani, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i samband med mötet i Ankara.

Ledarna för tre länder som just nu ser ut att vara på den segrande sidan har diskuterat kriget i Syrien

De underströk behovet av respekt för Syriens territoriella integritet.

Syrien är ett slagfält där många nationers soldater agerar – däribland ryska och iranska medborgare som slåss på regimen sida. I norr pågår också en turkisk offensiv mot kurdiska styrkor, vilket fått regeringen i Damaskus att protestera.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hade på onsdagen överläggningar med sina ryska och iranska kollegor, Vladimir Putin och Hassan Rohani, i Ankara. Efter mötet sade Putin – den syriske presidenten Bashar al-Assads främsta allierade – att försök pågår att splittra det syriska territoriet men att de tre länderna vid mötet är motståndare till detta.

– Den principiella hållningen är särskilt betydelsefull i dag mot bakgrund av de utökade försöken att förvärra inre etniska och konfessionella skiljaktigheterna i det syriska samhället, för att slita sönder landet och bevara potentialen för konflikt i Mellanöstern i många år framöver, säger Putin enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Rohani beskyllde bland annat USA för splittringen, rapporterar Reuters.

– Iran anser att den syriska krisen inte har någon militär lösning och att skydda Syriens självständighet är en prioritet för Teheran.

– Iran anser att den syriska krisen inte har någon militär lösning och att skydda Syriens självständighet är en prioritet för Teheran.

Irans president Hassan Rohani enligt AFP efter ett möte i Ankara med sina turkiska och ryska kollegor, Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin, om kriget i Syrien.

Följ ämnen i artikeln