Gunnel, 85, rånades – slog tillbaka

Publicerad 2011-08-22

Ett ögonblick, Gunnel Wenngren, 85, som bestals på guldhalsbandet – men som rådigt tog det tillbaka ur händerna på tjuven.

MODIG MORMOR  ”Jag fick beröm av polisen för att jag hade visat mod och civilkurage”, säger Gunnel. Och maken Nils lovar att han aldrig kommer att lämna henne ur sikte igen.

Hur gick stöldförsöket till?

– Jag och maken hade varit och handlat och kom hem. Jag satt kvar i rullstolen utanför porten medan han gick in i farstun med matkassarna. Då kom en främmande kvinna och sa ”Grattis mamma!” Hon fingrade runt min hals och sa att jag skulle få ett halsband. Då kände jag att mitt eget halsband var borta och såg att hon hade det i handen. Hon stod så nära att jag kunde ta tag i hennes hand, bända upp fingrarna och ta halsbandet tillbaka.

Var du inte rädd?

– När kvinnan kom fram blev jag först skärrad och skakade. Men sedan fick jag en sådan ilska i mig. Jag kan inte förklara var den kom ifrån. Jag är annars ganska rädd av mig. Man är så hjälplös när man sitter i rullstol.

Hur har det känts efteråt?

– Jag har haft svårt att sova.

I vanliga fall kan jag gå inomhus med rollator, men det klarar jag inte nu. Jag är så skakis att jag inte kan gå. Det kommer nog ta lång tid innan jag kommer över det här. Men maken säger att han aldrig kommer att lämna mig ur sikte när vi går ut i fortsättningen. Och jag fick beröm av polisen för att jag hade visat mod och civilkurage.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag kommer över det här så snart som möjligt. I morgon är det min dotters 50-årskalas. Då skulle jag vilja må bra och känna mig pigg. Och jag skulle vilja känna mig trygg när jag går ut i fortsättningen.