Även ex-ministrar kan tvingas att komma till förhör i KU
Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-06-21
Efter Maud Olofssons vägran – nu ska reglerna skärpas
Förra näringsministern Maud Olofsson vägrade komma till Konstitutionsutskottet för att svara på frågor om den hårt kritiserade Nuon-affären.
Nu tänker KU slå fast att även ministrar som lämnat sina poster ska infinna sig för utfrågningar. Det rapporterar Ekot.
KU ställer politikerna mot väggen
Under våren 2014 granskade Konstitutionsutskottet, KU, statliga Vattenfalls köp av det nederländska energibolaget Nuon. I samband med det kallade KU till sig Maud Olofsson. Men den förra näringsministern och Centerledaren vägrade inställa sig för förhör.
”Då detta tilldrog sig för ca fem år sedan så känns det svårt för mig att kunna komma till KU och svara på alla frågor, så många år efteråt”, skrev Olofsson i ett brev till utskottet.
Det gjorde dåvarande KU-ordföranden Peter Eriksson rasande.
– Det har inte hänt på mer än 20 år att någon vägrat granskning. Det är väldigt allvarligt, sa han till Aftonbladet då.
Utreder agerandet
KU inledde en utredning av Maud Olofssons vägran, som ska vara klar i september. Men det är redan nu klart att agerandet kommer att få konsekvenser, rapporterar Ekot.
Det finns inte någon formell plikt att komma när KU kallar. Men hittills har alla sittande ministrar följt den praxis som säger att KU:s ord är lag.
Källor uppger för Ekot att KU efter sommaren kommer att förtydliga reglerna för att slå fast att även tidigare ministrar ska omfattas av närvaroplikten.
Krav från statsministern
KU vill att statsministern ska kräva att alla ministrar inställer sig för förhör, oavsett om de har kvar sina uppdrag eller inte.
Här lyfts Socialdemokraternas Stefan Löfven fram som ett föredöme. Enligt Ekot har Löfven redan då ministrar rekryterats slagit fast att han förväntar sig att de medverkar i KU-utredningar även efter att de lämnat sina poster.