"Vi måste få till en långsiktig lösning"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Sjuksköterskan Rose-Mary Algehov, röntgensjuksköterska Mary Johansson och Vårdförbundets ordförande och sjuksköterskan Marina Olsson förbereder sig för strejken som kan bryta ut på måndag.

En sköterskestrejk kommer att slå hårt mot patienterna.

Värst slår det mot nord-östra Göteborg – där både vårdcentraler och akutmottagning drabbas.

Förhandlingen mellan sjuksköterskorna och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kört fast och på måndag väntas 3 500 sjuksköterskor i regionen gå ut i strejk.

För patienter med bokade besök hos distrikts- eller specialistsköterska innebär det att deras vårdtillfälle kommer att ställas in. Östras akut, som har hela nordöstra Göteborg som upptagningsområde, kommer att få stänga. De som behöver akutvård får i stället söka sig till Mölndal eller Sahlgrenska.

Sjuksköterskorna på vårdcentralerna i Angered, Lärjedalen, Tuve, Kärra, Kungssten och Olskroken kommer också att tas ut i strejk. På Sahlgrenska sjukhuset ser man med oro på läget.

– Det kommer att bli långa väntetider, akuten på Östra tar hand om ett hundratal patienter om dagen vilka nu ska in på de andra två akuterna, Mölndal och Sahlgrenska. Det är kan bli komplicerat, säger Ann-Christine Andersson, informationschef på Sahlgrenska.

Vårdcentralernas automatiska telefonsystem där man blir uppringd av sjuksköterska kommer inte att fungera.

– Vi gör det här för att vi vill uppvärdera sjuksköterskornas roll, vi måste få till en långsiktig lösning. Vi har varslat om det här sedan tidigare just för att vården ska få en chans att förbereda sig, säger Marina Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln