Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Enar, Einar

Där snusas, röks och sups det mest i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Ny undersökning avslöjar vår livsstil

Sörmländskor röker mest och gotländska män snusar mest.

Det är stora regionala skillnader som framkommer i Folkhälsoinstitutets undersökning av svenskarnas livsstil och levnadsvanor.

Mest ohälsosamma är socialt och ekonomiskt utsatta grupper i samhället.

Skillnaderna i Folkhälsoinstitutets undersökning är regionala men kan också kopplas till olika samhällsgrupper. Vi svenskar röker exempelvis allt mindre, något som kan bero på rökförbudet på restaurangerna. Dock släpar man efter i vissa grupper, främst lågutbildade och lågavlönade kvinnor. Flest kvinnliga rökare finns det i Sörmland och för männens del ligger Sörmland, Skåne och Östergötland i topp.

För att minska tobaksanvändningen föreslår Folkhälsoinstitutet bland annat att regeringen bör införa ett förbud mot att exponera tobaksvaror, höja priset på tobak varje år samt verka för en fortsatt utveckling av rökfria miljöer i hela samhället.

Kraftig övervikt

Vad gäller den farliga fetman så fortsätter den öka bland kvinnor. Även där är det vanligare att personer med ekonomiska problem och kort utbildning drabbas.

”Exempelvis är det dubbelt så vanligt bland män med kort utbildning och svåra ekonomiska problem att ha minst två hälsorisker hämfört med män som har kort utbildning och inga ekonomiska problem”, står det att läsa i rapporten.

Sundast levnadsvanor har kvinnor med lång utbildning och som samtidigt har en god ekonomisk situation. Undersökningen visar också att kvinnor äter mer frukt och grönt än män.

Alkoholskador vanligare

Trots att totalkonsumtionen av alkohol har stannat upp så ökar alkoholskadorna. 17 procent av männen och 10 procent av kvinnorna har en riskfylld alkoholkonsumtion. Mest riskabla alkoholvanor har män i Halland och Västra Götaland samt kvinnor i Jämtland.

Folkhälsoinstitutet påtalar att det svenska supandet kan kopplas till misshandelsbrott.

”Ett flertal studier av personer som är lagförda för misshandel visar att ungefär 70 till 80 procent var påverkade av alkohol vid brottet och att ungefär 40 till 50 procent av offren också var påverkade vid tillfället".

FHI - Välkommen till sidan om Folkhälsoinformation i
Sverige