Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Militärer går fria - flickor döms till långa fängelsestraff

Militärregimen blir alltmer lik Mubaraks styre

Militärer som dödat civila går fria.

Men unga kvinnor som demonstrerar mot regimen döms till långa fängelsestraff.

Egyptens så kallade demokrati i november 2013 är förvillande lik den under diktatorn Mubarak.

De 21 unga kvinnorna deltog i en gryningsdemonstration mot militärens maktövertagande i Egypten. Flera av de som är mellan 18 och 22 år dömdes till elva års fängelse. De som är under 18 placeras på ungdomsfängelse tills de är myndiga.

Samtliga är anhängare till muslimska brödraskapet som kräver att president Mursi ska återinsättas.

De unga kvinnorna tog emot domen klädda i vita fängelsekläder. Några av dem log trotsigt men bestörtningen i landet är stor över de stränga domarna. De hade räknat med kanske en månads fängelse.

De hårda straffen är senaste tecknet på att militärregimen drar åt tumskruvarna mot Mursis anhängare inför den folkomröstning om en ny konstitution som är tänkt att hållas i januari och som ska följas av vad militären hävdar blir demokratiska val. Val där det muslimska brödraskapet av allt att döma inte kommer att få ställa upp.

Många döda

Efter att militären avsatte Mursi i en kupp i somras kom det till våldsamma sammanstötningar mellan militären och Mursianhängare. Ett stort antal civila dödades, förmodligen över tusen personer. Många med skott i huvudet och bröstet avlossade från militär och polis.

Ingen har dömts för dessa dödskjutningar.

Att då döma 21 unga kvinnor för att ha deltagit i en demonstration blir givetvis grovt stötande. Det går inte att uppfatta som annat än en politiskt dom.

Militärregimen under general Sisi börjar mer och mer agera som regimen under ledning av Hosni Mubarak som störtades i ett folkligt uppror för snart tre år sedan. När generalerna störtade Mursi hävdade att det var i syfte att försvara den folkliga revolutionen våren 2011.

Militärens senaste drag är att alla folksamlingar på över tio personer först måste ha polisens tillstånd. I praktiken innebär det att man stoppar alla demonstrationer.

Förbud mot protester

Man inför också ett förbud för nattliga demonstrationer. Inget nytt Tahrirtorg med andra ord.

Det blir också förbjudet att demonstrera utanför kyrkor och moskéer. Ett sätt att försöka stoppa brödraskapets protestmöten efter fredagsbönen.

Militärregimen säger att åtgärderna är riktade mot "terrorister", deras omskrivning för muslimska brödraskapet. Men i praktiken riktas åtgärder även mot liberala demokratiaktivister som protesterar mot att regimen har kidnappat den arabiska våren.

USA:s utrikesminister John Kerry sa nyligen när han besökte Egypten att landet är på rätt väg mot demokrati. Ett uttalande som i dag framstår som pinsamt men som ska ses i ljuset av att USA tycker sig behöva Egypten för sina strategiska mål i Mellanöstern. Då är man beredd att offra den arabiska våren.