Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kvinnorna gör comeback i saudiska Ikea-katalogen

Publicerad 2013-11-18

Samma bild - men ingen kvinna i den ena. Så här tydlig var skillnaden på bilerna i den svenska och saudiska upplagan av Ikeakatalogen 2013. Kvinnorna hade retuscherats bort.

Efter kritikstormen i fjol.

Nu får kvinnorna vara med i Ikeakatalogen i Saudiarabien, skriver Metro i dag.

Ikea fick massiv kritik i fjol då de retuscherade bort kvinnorna i sina kataloger i Saudiarabien.

Till och med en av Ikeas egna anställda retuscherades bort när Ikea, som de förklarade, försökte "respektera lokala lagar och regler".

Friheten för kvinnorna i Saudiarabien är begränsad. De får inte röra sig utanför hemmet utan att bevakas av en manlig släkting.

Fortfarande skillnader

Nu har Ikea tagit till sig av kritiken.

– Inga kvinnor har retuscherats bort, sa Cia Fritzon Gårdnäs, biträndande landshef på Ikea, när 2014 års katalog presenterades, skriver Metro.

Presentationen hölls redan i augusti men katalogerna publiceras först nu. Metro har jämfört de olika landsutgåvorna av katalogen.

Enligt tidningen är kvinnorna nu helt riktigt med på bilderna i den saudiska katalogen. Däremot finns det fortfarande skillnader mellan Ikeakatalogen i Sverige och i andra länder.

Mannen fixar inte mellanmål till familjen

En familjebild där en man gör mellanmål har bytts ut mot en bild där en annan man fixar mellanmål – men bara åt sig själv. Den mer jämställda bilden verkar däremot, enligt Metro, vara utbytt i alla Ikealänder utanför Norden. I den saudiska katalogen har också en sovande kvinna bytts ut mot en man. Å andra sidan har Ikea lagt till en bild på en kvinna i den saudiska katalogen där det inte finns någon kvinna i den svenska katalogen.

Nu erkänner också Ikea att förra årets katalog var ett misstag.

– Det var inget genomtänkt beslut, utan det var ett misstag, säger Ulrika Englesson Sandman, presschef på Ikea Inter Systems, till Metro.