Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

- De var på ceremonin

Publicerad 2013-09-14

Offrets vänner kände igen misstänkta männen GW: ”Det är ovanligt”

Förskolläraren och hans kumpan misstänks ha mördat 32-åringen.

Sedan gick de på hans minnesceremoni, enligt offrets vänner.

– De gick omkring i närheten med en hund och tittade mot oss då vi lade ned blommor på platsen, säger en av 32-åringens vänner.

GW Persson.

32-åringen hittades mördad i ett skogsparti i Solna i söndags.

I går häktades två 25-åriga män på sannolika skäl misstänkta för mordet. En av männen arbetar som förskollärare i Stockholmsområdet.

Två tonåriga flickor, 15 och 18 år, misstänks också vara inblandade - deras roll ska ha varit att locka 32-åringen till skogsområdet.

– Han träffade de här tjej­erna på en helt vanlig dejt­ingsida, säger en vän till 32-åringen.

”Tittade mot oss”

Ett 15-tal vänner till 32-åringen följde häktningsförhandlingarna i Solna tingsrätt i går. När de misstänkta 25-åringarna kom in i salen blev flera av vännerna chockade.

– De var vid minnesstunden vi hade i måndags. De gick omkring i närheten med en hund och tittade mot oss då vi lade ned blommor på platsen, säger en av 32-åringens vänner.

Att gärningsmän besöker offrets närmiljö är ovanligt men förekommer, enligt förre kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

– Det är en populär föreställning, men jag är inte så säker på att det är så vanligt. Vissa gärningsmän försöker informera sig om vad polisen håller på med. Det kan vara ett uttryck för att man vill ha koll på läget. Speciellt om man förekommer i utredningen, säger han.

Gömde sig under filtar

De två tonåriga flickorna gömde sig under varsin filt under häktningsförhandlingen. 15-åringens händer darrade under tyget och hon begärde via sin advokat att hennes mamma skulle få vara med, trots att rätten beslutat om stängda dörrar för allmänheten. Åklagaren Jenny Clemedtson protesterade och rätten bestämde att mamman fick vänta utanför.

15-åringen blev inte häktad, på grund av sin låga ålder men är fortfarande misstänkt. 18-åringen häktades däremot för rån och grovt rån.

– Det var meningen att de här flickorna skulle lura mannen under förevändningen att han skulle köpa sex. Tanken var att de skulle lura honom på pengar. Men planen var aldrig att det skulle leda till våld, säger 15-åringens advokat Clea Sangborn.

Vännerna till den mördade 32-åringen är förvånade över anklagelsen.

– Det handlar absolut inte om sexköp. Vi känner honom, vi har känt honom i så många år. Han var ingen sexköpare utan en tjejtjusare. Det som händer honom kan hända vem som helst, sa en av dem.

FÖRSVUNNEN I TRE DAGAR

8 september: En 32-årig man, som varit försvunnen i tre dagar, hittas död i ett skogsområde i Solna. Polisen inleder en mordutredning.

11 september: Två män, båda 25 år gamla, och två flickor, 15 och 18 år, anhålls misstänkta för mord och rån.

12 september Polisen misstänker att de anhållna flickorna agerat lockbete och stämt träff med 32-åringen via en dejtingsida, enligt en källa till Aftonbladet. När han kom till den avtalade platsen tros de 25-åriga männen ha hoppat på honom.

13 september 25-åringarna häktas på sannolika skäl misstänkta för mord. 18-åringen för grovt rån. 15-åringen häktas inte men är fortfarande misstänkt.