Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Putins pr-triumf ingen självklarhet

Hans hopp står till att snacket om missförhållanden dör ut när tävlingarna drar igång

OS i Sotji är dyrare än alla tidigare vinterspel tillsammans.

Fönsterlösa rum och sönderfallande handfat vittnar om att mycket av pengarna försvunnit någonstans på vägen. Ett symtom på något ruttet.

Det är ingen självklarhet att OS blir den personliga pr-triumf för president Putin som omvärlden och han själv tror.

Sällan har ett olympiskt spel fått så mycket kritik i förväg som spelen i Sotji. Artiklar och inslag om slavarbete, bristande mänskliga rättigheter, förföljda homosexuella, hemlösa hundar som dödas  och ifrågasatt terrorsäkerhet har vevats oupphörligt i internationella medier.

Många har ifrågasatt hur Sotji överhuvudtaget kunde få spelen eftersom orten är den enda garanterat snöfria platsen i Ryssland.

Lägg till det två terrordåd i närtid i Volgograd bara 70 mil från Sotji.

Knappast den upptakt som Rysslands ledare önskat sig.

Sällan har ett lands ledare varit så inblandad i detaljplaneringen av ett OS och på samma sätt varit dess skyltfönster utåt. Ett misslyckat OS blir också en personlig smäll för Putin.

Fuskbygge

Journalister som anlänt till Sotji har rapporterat hur handfat på deras rum rasat ihop, hur det tvingats tvätta sig med vatten fullt av rost och till och med om fönsterrutor som saknats. Jag är säker på att kollegorna överlever dessa svårigheter men missförhållandena är ett symtom på att allt inte är som det ska. Även om fuskbyggen inte är något nytt för vanliga ryssar är det kanske inte riktigt vad värdlandet vill visa upp när man lagt ner 350 miljarder kronor på att arrangera ett OS.

Mycket tyder på att bara en del av den summan verkligen använts till att bygga nya vägar, hotell och arenor. Mellan en tredjedel och hälften av pengarna kan istället ha hamnat i fickorna på korrupta tjänstemän och byggherrar. En hel del av dem vänner till Putin.

Arkady Rotenberg, kompis från judoskolan, fick kontrakt värda 50 miljarder kronor.

En sak är säker, pengarna har inte gått till jobbarna som byggde allt. Många av dem har blivit lurade på sina löner.

En bekräftelse på varför Ryssland ligger på plats 127 på Transparency Internationals korruptionsindex av totalt 177 länder. Efter utvecklingsländer som Niger, Mauritanien, Guatemala och Colombia.

Vem betalar notan

Många ryssar kommer att vara stolta över vinter-OS. Om inga terrordåd inträffar kan spelen bli en inrikespolitisk triumf för tsar Putin.

Men det hjälper inte fall Putin inte kan få fart på den stagnerande och alltmer olje- och gasberoende ryska ekonomin. Putins popularitet på hemmaplan bygger på att han under ett drygt decennium levererat ökad levnadsstandard till medelklassen. Vad händer när ryssarna inser att de måste betala notan för Putins spel?

Utanför Rysslands gränser är det få som kommer att låta sig förföras av annat än den idrottsliga festen.

Putins hopp är att snacket om mänskliga rättigheter och missförhållanden kommer att dö ut när tävlingarna väl kommit igång. Som i Peking för sex år sedan och alla andra gånger.