Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pussy Riot piskade av kosacker i Sotji

Publicerad 2014-02-19

Punkgruppen Pussy Riot har blivit piskade av en grupp kosacker i Sotji, Ryssland.

En manlig anhängare av Pussy Riot lämnades blödande i ansiktet, uppger AP.

Sex gruppmedlemmar ur Pussy Riot blev under onsdagen attackerade av kosacker, beväpnade med ridpiskor. Angreppet skedde i Sotji, cirka 30 kilometer från platsen för vinter-OS, när Pussy Riotmedlemmarna försökte göra ett uppträdande. När de tog fram sin mikrofon och gitarr gick minst tio kosacker till attack. De rev av Pussy Riotmedlemmarna deras masker och en av kosackerna ska ha använt pepparspray medan en annan slogs med en ridpiska.

Blev piskad

Gruppmedlemmen Nadezhda Tolokonnikova ska ha fått motta slag av piskan när hon under tumultet föll till marken. En manlig anhängare till Pussy Riot säger sig ha blivit knuffad till marken och lämnades blödande i ansiktet på platsen. Gruppens gitarr slängdes i en container. Händelsen gick snabbt och var över på tre minuter. Polisen tillkallades och kom till platsen för att förhöra vittnen men ingen har arresterats.

Kosackerna har under det senaste året assisterat den ryska polisen med att patrullera gatorna i provinsen Krasnodar. Enligt deras ledare, Igor Gulichev, är de en specialstyrka inom polisen.

Kräver snabb utredning

Enligt TT har myndigheterna bekräftat händelsen, om än i försiktiga ordalag.

– Polis som patrullerade området kring hamnen i Sotji upptäckte ett bråk där pepparsprej användes. Polisen vidtog alla nödvändiga åtgärder för att stoppa bråket, sade en företrädare för Sotjipolisen till Interfax.

Regionens guvernör Aleksandr Tkatjov krävde i sin tur en snabb utredning. Enligt Tkatjov delas inte Pussy Riots åsikter av "en överväldigande majoritet av invånarna".

– Ändå bör alla skyldiga straffas, sade Tkatjov till Interfax.

I går greps två av gruppens mest kända aktivister Nadezjda Tolokonnikova och Maria Alyokhina av polis i Sotji, men släpptes senare under dagen.