Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Massiv polisjakt efter åldringsrånare

Publicerad 2013-08-20

20 polisbilar och helikopter jagar rånarna

En 83-årig man tejpades fast och rånades i sitt hem i går eftermiddag – i morse utsattes en annan äldre man för samma brott.

Polisen beskriver som de brutalaste rån som skett i Norrbotten på lång tid.

Men än så länge finns bara få spår efter rånarna.

Minst tio polisbilar, en helikopter och finsk polis deltar i  rånarjakten efter de brutalaste rån som skett i Norrbotten på lång tid.

– Vad jag kommer ihåg har det inte varit något sådant här rån överhuvudtaget i Norrbotten, , säger Erik Kummu, vakthavande befäl på polisen i Norrbotten.

"Kände igen dem"

83-åringen, som bor i Strömsund, var hemma i går när gärningsmännen slog till. Medan den ena rånaren tejpade fast mannen höll den andra vakt vid dörren. De tvingade till sig nycklar till ett kassaskåp och enligt Norrbottenspolisen fick de med sig en okänd summa pengar och ett stort antal armbandsur.

– Han är på benen. Han är lite blåslagen men är i alla fall okej fysiskt. Men psykiskt har det säkert satt sina spår, säger mannens dotter.

83-åringen är bäruppköpare och männen ska inledningsvis ha försökt sälja bär till mannen.

På tisdagsmorgonen larmades polisen om att en 73-årig man blivit utsatt för samma typ av brott i sin bostad i Töre, nordost om Kalix.

Också han hade tejpats fast och rånats. Han har enligt polisen tidigare arbetat som bäruppköpare.

Jagar två yngre män

Polisen misstänker nu att två män i 30-årsåldern ligger bakom båda rånen. Enligt målsägarna ska en av rånarna ha råttfärgat hår, den andra ska ha haft en huva uppdragen över huvudet under rånet. De kör omkring i en ljusfärgad bil av sedanmodell som troligtvis har utländska registreringsskyltar.

– Vi har haft ett tjugotal polisbilar i länet som har sökt efter misstänkta gärningsmän. En helikopter deltar. Vi har varit i kontakt med finska tullen, finska polisen – alltihop. Men ännu har vi ingen gripen, säger Erik Kummu.

Men ännu har polisjakten inte gett några resultat.

– Nej, tyvärr inte vi har inte kommit desto längre. Teknikerna har en del spår men vi måste ha någon som matchar i våra register också, säger Lotta Daniels, förundersökningsledare.

Hon fortsätter:

– Vi tar tacksamt emot all information från vittnen som har sett någon som rör i våra trakter. De kanske har knackat på och varit runt och rekat.

Övervakningsbilder från bensinmack

Under dagen har polisen säkrat övervakningsbilder från en shellmack i Töre. Där hade någon tjuvtankat en bil. Men männen på övervakningsbilderna stämmer inte överens med signalementen.

– Vi sparar det i alla fall. Det kan vara vänner till de här. Det är sällan de är ensamma, säger Lotta Daniels.

83-åringen har enligt polisen fått lättare skador efter att ha knivskurits av rånarna. Annars de två målsägarna inte fysiskt skadade, men chockade.

– Det är så pass råa rån det här att det är mycket ovanligt, säger Erik Kummu, vakthavande befäl i Norrbotten.

ANNONS