Sex gripna för attacken på svenska i Somalia

Publicerad 2013-08-24

PREJADES AV VÄGEN Kidnappningsförsöket av Ann-Margarethe Livh (V) slutade i tragedi. Partikamraten Abdirahim Hassan och en vakt miste livet.

Sex personer har gripits i Somalia misstänkta för att ligga bakom attacken där den svenske Ung Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan dödades.

– Vi har fått reda på att sex personer är gripna, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Sex personer har gripits i Somalia, misstänkta för att ligga bakom attacken där Abdirahim Hassan dödades. Förutom Hassan dödades även en somalisk säkerhetsvakt i attentatet i Mogadishu i onsdags. Partiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, skottskadades och har sedan dess vårdats på sjukhus i Kenya.

Oklart om misstanken

UD har inga närmare detaljer om omständigheterna kring händelsen, eller vad de gripna är misstänkta för.

Inte heller på Vänsterpartiet har man någon närmare kännedom om gripandet.

– Vi följer utredningen via UD som försöker få en samlad bild av hela händelsen, säger partiets pressekreterare Linda Bengtsson.

Uttrycker förtvivlan

Ann-Margarethe Livh, som vårdas på sjukhus i Kenya, uttrycker i dag sin förtvivlan över händelserna i Somalia genom ett brev som SVT publicerar. Hon hyllar Abdirahim Hassans arbete:

”Han gjorde ett fantastiskt jobb och alla unga människor i 54 olika ungdomsorganisationer var så entusiatiska över att starta ett demokratiarbete bland Mogadishus ungdomar”, skriver hon i brevet.

Mer information kommer