Blandade reaktioner från topparna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-06

"Nu gäller det att bita ihop"

Mona Sahlin (S) välkomnar LO-styrelsens beslut att låta Wanja Lundby-Wedin sitta kvar.

Men hon tror att den närmaste framtiden blir tuff – för både LO och partiet.

– Nu gäller det att bita hop, jobba tillbaka förtroendet och koncentrera sig på det fackliga arbetet, säger hon till TT.

LO-styrelsens besked att låta Wanja Lundby-Wedin sitta kvar har orsakat blandade reaktioner från socialdemokritskt och fackligt håll.

Men socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin säger att Lundby-Wedin hela tiden hela tiden har haft hennes förtroende – även om det inte råder någon tvekan om att Arbetarrörelsen tagit skada av turerna.

– Förhoppningsvis leder detta till en nystart av debatten om hur rättvisepolitik ska se ut. Förhoppningsvis blåser det om i rörelsen, säger hon.

"Den bästa ordföranden"

Även S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul tog emot LO-styrelsens beslut med öppna armar.

– Hon har varit den bästa ordförande som LO någonsin haft och sådana växer inte på trän. Alla som jag pratat med har hoppats att hon blir kvar.

Pekgul ser beslutet om att ge LO-ordföranden fortsatt stöd är en viktig markering, som visar att det LO:s medlemmar och inte medierna som tillsätter eller avsätter en LO-ordförande.

– När drevet går finns inget utrymme för diskussion. Bara en bild ges, säger hon.

”Jag hoppas att det här nu är rätt beslut”

LO:s styrelse var inför dagens möte inte enig om att Wanja Lundby-Wedin skulle sitta kvar. Sekos ordförande Janne Rudén tyckte att Lundby-Wedin borde ha avgått.

– Vi har tyckt att det skulle vara den bästa lösningen, säger han till TT.

Men på mötet sade han att han inte skulle gå emot ett majoritetsbeslut. Enligt Rudén var han inte ensam om den uppfattningen.

– Jag hoppas att det här nu är rätt beslut, säger han om att han ändå röstat för Lundby-Wedin.

Wanja är ”fullständigt ärlig”

Enligt Rudén har facket nu en jätteuppgift framför sig för att återvinna förtroendet hos medlemmarna. Rudén beskriver bilden som medlemmarna har av facket att facktopparna fjärmar sig från gräsrötterna.

– Det är inte bra. Det är den bilden vi måste ändra på, säger han.

Handels ordförands Lars-Anders Häggström ställer sig helt bakom Wanja Lundby-Wedin.

– Jag har sällan träffat på en individ som är så fullständigt ärlig, säger han till TT.

Han tycker att hennes förklaring till hur AMF-affären har gått till är trovärdig. Han tror inte att det blir några problem för LO-basen att på första maj kritisera höga direktörslöner och liknande frågor.

”Nu kavlar vi tillsammans upp ärmarna”

– Jag känner ingen som helst tvekan om det. Om vi viker ner oss, vem ska då våga rikta sådan kritik, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan välkomnar att LO nu har kommit med ett tydligt besked.

– LO sätter punkt för den här diskussionen. Nu kavlar vi tillsammans upp ärmarna i kampen för ett rättvisare Sverige, den svenska modellen och för fler och bättre jobb”, skriver han i en kommentar.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.