Burkina Fasos president avsatt

Publicerad 2014-10-31

En talesman för Burkina Fasos militär säger att president Blaise Compaoré är avsatt, efter 27 år vid makten.

Våldsamma protester har senaste veckan skakat landet.

Efter att tiotusentals demonstranter på nytt gett sig ut på huvudstaden Ouagadougous gator med krav om Compaorés avgång, meddelar militären att han avsatts.

– Compaoré sitter inte längre vid makten, säger överste Boureima Farta till folkmassan som samlats framför militärens högkvarter.

Burkina Fasos president bekräftar i ett officiellt uttalande att han lämnar makten, och han efterlyser en 90 dagar lång övergångsfas till val, meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Mycket pekade redan tidigare på att Compaorés tid vid makten var över. Fredagens besked kommer en dag efter att militären upplöst parlamentet och meddelat att en övergångsregering kommer att ta över under de kommande tolv månaderna, tills dess att nyval kan hållas. Demonstranter hade då stormat och tänt eld på parlamentsbyggnaden, samt tagit över den statliga tv-kanalen.

30 människor uppges ha dödats och 100 skadats under det senaste dygnets oroligheter, enligt uppgift från regimkritiker till AFP.

Det var ett förslag på en grundlagsändring, som skulle ge Compaoré möjlighet att sitta kvar vid makten, som fick demonstranter att tidigare i veckan ge sig ut på gatorna runtom i landet för att visa sitt missnöje. Regeringen drog tillbaka förslaget om ändrad konstitution, men då var det redan för sent.

Burkina Fasos högsta general Honoré Traoré meddelar att han tagit över som landets statschef, rapporterar Reuters.

TT