”Ser ut som en krigszon”

Publicerad 2014-06-17

Dubbeltornado jämnade stad med marken

En sällsynt dubbeltornado skapade förödelse i Nebraska i natt. En mindre stad har nästan helt utplånats.

Två personer har dödats och 16 skadats allvarligt, enligt CNN.

Flera kraftiga virvelvindar har i natt, under eftermiddagen och kvällen lokal tid, dragit in över den amerikanska delstaten Nebraska och orsakat svåra skador på träd, hus, människor och bilar.

Fyra städer inom en radie av sex mil har drabbats. Det rapporteras om att minst två personer har avlidit. För 16 andra är läget kritiskt och antalet skadade förväntas öka. De skadade har tagits till Faith Regional Health Services i Norfolk.

Förödelsen är enorm. Småstaden Pilger, 15 mil nordväst om storstaden Omaha, har nästan helt jämnats med marken efter att ha träffats av en mycket ovanlig dubbeltornado. Bilder därifrån visar högar med bråte som tidigare var bostadshus.

En insatschef berättar att de gräver fram människor.

– Det ser ut som en krigszon i Pilger. Det är ingen tvekan om den saken. Jag har varit i två så jag vet vad jag talar om, säger Sanford Goshorn, räddningschef i Stanton county.

Även i staden Stanton ska en stor tornado ha orsakat "signifikanta skador", enligt Weather Channel på Twitter.

5-åring död

Enligt den lokale sheriffen Mike Unger kan uppåt två tredjedelar av Pilger, ett samhälle med 350 invånare, ha utplånats. Han bekräftar att en 5-åring har avlidit.

Staden evakuerades och många av invånarna flydde staden hals över huvud när de förstod vad som hände.

– Den var väldigt bred. Jag körde österut för att fly och kunde se hur illa det var. Jag var tvungen att komma därifrån, säger Marianne Pesotta från Pilger till lokala tv-kanalen KETV.

Nebraskas guvernör Dave Heineman har utropat undantagstillstånd i Pilger och ska under tisdagen utvärdera skadorna. Nationalgardet är satt i beredskap för att om nödvändigt kunna hjälpa till.

Tornadovarningar utfärdades i ett stort område. Stora delar av östra Nebraska, norra Iowa och södra Minnesota bevakades under natten, enligt USA Today. Enligt väderleksrapporter har regnvattennivåerna på sina håll varit över tio centimeter.

ANNONS