”Vi gav till tiggare på krogen – kastades ut”

Publicerad 2014-06-11

Rasmus Tholin och Felix Sjöström var på restaurang Kvarnen i Stockholm när de skänkte pengar till en tiggare.

Det ska enligt 18-åringarna ha fått en vakt att reagera – och slänga ut dem från krogen.

Men enligt vaktbolaget blev ungdomarna utslängda för att de var för berusade.

– De ljuger. Vi fick inte komma in för att vi skänkte pengar, säger Rasmus Tholin.

Händelsen har fått stor plats på sociala medier och det var tidningen ETC som först skrev om den.

Rasmus Tholin, 18, och Felix Sjöström, 18, besökte natten mot lördag restaurang Kvarnen i Stockholm tillsammans med ett tjugotal klasskompisar. När de två gick ut i rökrutan utanför kom en äldre man fram och frågade om de hade några pengar. De gav honom sex kronor.

– En gubbe kom med sin kopp så vi gav honom några kronor var. När vi gick in igen sa vakten åt oss att gå. "Ni har inte gjort som vi sagt" sa han, säger Rasmus Tholin.

Skakade på huvudet

Enligt de båda 18-åringarna hade vakten inte sagt ett ord till dem innan dess. Däremot ska han ha tittat på Felix och skakat på huvudet just innan de gav mynten till tiggaren. Hela sällskapet valde därefter att lämna krogen.

– Alla reagerade ju och tyckte att det är sjukt att sex spänn kan få en utstlängd. Det är kränkande mot en tiggare som försöker överleva, säger Rasmus Tholin.

När Aftonbladet pratar med det ansvariga vaktbolaget TP ordningsvakter och dess vaktchef Tinni Berggren, har han en helt annan uppfattning om händelseförloppet.

"Var berusade"

– De båda killarna blev utslängda för att de var berusade. Inte för att de skänkte pengar till en tiggare. Sen att hela sällskapet lämnade i protest och att de gjorde en stor grej av det får stå för dem.

Har ni en policy för att man inte får skänka pengar till tiggare kring krogen?

– Nej, det har vi definitivt inte. Vi har tiggare runt Medborgarplatsen hela tiden och vi slänger inte ut gäster som ger pengar till dem.

Rasmus Tholin håller inte med om vaktbolagets beskrivning. Enligt honom hade han och Felix Sjöström druckit några öl, men de var inte märkvärt berusade.

– De ljuger. Vakten sa ingenting om att vi var för berusade när vi blev utslängda. Han sa bara att vi inte hade gjort som han sagt när vi skänkte pengar till tiggaren och därför var vi tvungna att gå.

Hänt tidigare

För några dagar sedan, den 7 juni, hände en liknande sak på krogen Underbara bar, även den på Södermalm i Stockholm. En 30-årig kvinna som var på möhippa ska inte ha kommit in på krogen efter att hon gett pengar till en tiggare. Kvinnan skrev senare på sin Facebook att en vakt sagt åt henne att hon inte fick ge pengar till tiggaren, för då skulle hon inte komma in igen.

Enligt krogens delägare, David Seaton, hade tiggaren mordhotat en av vakterna tidigare. Därför uppmanades gästerna att inte skänka pengar till just denna person.

När den 30-åriga kvinnan ändå gav pengar ska en diskussion och tumult uppstått på platsen, och därefter valde vakterna att inte släppa in den 30-åriga kvinnan igen.

– Det är så jag har uppfattat situationen. Det är naturligtvis tråkigt att hon inte blev insläppt och det ber vi om ursäkt för, säger David Seaton till Aftonbladet.

ANNONS