Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Källa: Nytt steg och läskigt läge

Uppdaterad 2014-10-20 | Publicerad 2014-10-18

Militärens hemlighetsfulla insats i Stockholms skärgård fortsatte under lördagen.

Aftonbladet är på plats och följer bland annat fartyg för ubåtsjakt.

– Det känns som ett nytt steg och en läskig situation, helt klart, uppger en säkerhetskälla för nyhetsbyrån TT.

Visby-korvetten

Efter en natt av arbete i Stockholms skärgård fortsatte Försvarsmaktens insats mot främmande undervattensverksamhet med bibehållen intensitet under lördagen.

– Efter nattens arbete fokuserar vi på ett område i Stockholms mellersta skärgård och de yttre farlederna, uppger operationsledare Jonas Wikström till TT.

En säkerhetspolitisk analytiker, som av olika omständigheter inte vill bli namngiven, säger till TT att Sverige inte på "många, många år" satt in en så stor insats i samma syfte.

Mot bakgrund av den senaste tidens mer aggressiva ryska militära och politiska uppträdande, säger källan om jakten:

– Det känns som ett nytt steg och en läskig situation, helt klart.

Klockan 17 kommer Försvarsmakten hålla en pressträff i högkvarteret i Stockholm där de kommer berätta mer om det senaste dygnets insats.

Oklart vem som tipsade

Försvarsmakten har varit förtegen om den ursprungsobservation som ledde till det stora pådrag som ännu pågår.

Enligt Svenska Dagbladet såg en privatperson något som verkade vara misstänkt undervattensverksamhet, på södra delen av Kanholmsfjärden, nordost om Stavsnäs – mitt på ljusa dagen.

Talespersoner för militären har inte velat berätta mer om källan eller vad den personen har observerat, men har tidigare sagt att operationen bygger på information från "en trovärdig sagesperson".

Fartyg för ubåtsjakt på plats

Ute på vattnet finns också minjaktfartyget HMS Ven. Fartyget är specialutrustat för minspaning och minjakt, men kan även medföra och fälla minor och sjunkbomber.

Enligt Försvarsmakten är skeppen i Kosterklassen, som HMS Ven tillhör, några av världens främsta minröjningsfartyg, men förutom den huvuduppgiften så kan båtarna också användas vid ubåtsjakt.

Enligt Aftonbladets fotograf Urban Andersson är även andra större militärfartyg på väg in i området.

Försvarsmakten är förtegen om insatsen under lördagsmorgonen.

– Insatsen fortsätter, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Han poängterar att han inte har mycket att berätta i nuläget.

– Jag kommer inte säga så mycket mer än vad vi har gjort under gårdagen och natten, säger han.

Efter ett drygt dygn av intensivt militärt arbete i Stockholms mellersta skärgård utökar Försvarsmakten nu insatsen.

– Vi bedömer fortfarande att uppgifterna vi fick in i går är mycket trovärdiga. Jag som operationsledare har beslutat att utöka antalet enheter med kvalificerad sensorförmåga, säger operationsledaren kommendör Jonas Wikström på en pressträff i försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

Han betonade att det rör sig om en underrättelseoperation. Det betyder att syftet är att konstatera om det har pågått eller pågår främmande undervattensverksamhet i området.

– Intill det har konstaterats är det ingen ubåtsjaktsoperation, säger Jonas Wikström.

Förstärkning från flera håll

Under lördagskvällen informerade försvaret att de skulle utöka insatserna i skärgården. De resurser som tillförs operationen kommer från fjärde sjöstridsflottiljen och från Karlskrona.

Kommendör Jonas Wikström vill inte specificera vad förstärkningen består i, men konstaterar att det är kvalificerade fartyg och att över 200 personer ingår i operationen.

Ett av de fartyg som är i området för att inhämta information är korvetten HMS Visby.

– Som sjöofficer kan jag säga att det här är ett mycket kvalificerat fartyg, säger Jonas Wikström.

Han berättar att Visby är ett smyganpassat fartyg, vilket innebär att den är byggd för att synas så lite som möjligt på radar, med värmesökning och liknande.

– Den har sensorer för att titta under vattnet: aktiva och passiva, skrovfasta och sådana man kan släpa efter fartyget för att detektera föremål i vattenvolymen, säger han.

Följ ämnen i artikeln