Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Här är nya Ipad

Uppdaterad 2012-03-08 | Publicerad 2012-03-07

Aftonbladets Peter Pettersson har testat nya läsplattan

Apples nya Ipad kommer till Sverige 23 mars.

Trean blev istället nya Ipad.

Med högupplöst skärm, snabbare processor och 4g.

Lika bra att börja med det: Apples nya Ipad är tillräckligt bra för att hålla konkurrenterna stången ett bra tag till.

Ipad har ett förkrossande övertag mot sina konkurrenter på surfplattemarknaden i Sverige. Förra året stod Apples Ipad för runt 85 procent av alla surfplattor som såldes i landet. Tvåan Samsung nådde bara upp till 6 procent. Trots att det gått två år sedan Steve Jobs lanserade den första Ipaden, har inte konkurrenterna lyckats alls. Ännu i vart fall. Och utmanarna har heller inte lyckats lika bra som på mobilsidan där Iphone möter en mycket tuffare konkurrens från i första hand mobiler med Googles operativsystem Android.

Foto och film

Tre saker gör nya Ipad bättre än sina konkurrenter och sin egen föregångare Ipad 2.

Skärmen, 4g och snabb datatrafik på alla upptänkliga varianter av mobila datanät och de nya apparna. Iphoto och Imovie öppnar möjligheter att arbeta med bilder och video på ett sätt som hittills bara varit möjligt på bärbara och stationära datorer.

Samtidigt fortsätter Apple att väva ett tajtare nät över sina kunder. Musikappen Garageband kan nu koppla samman fyra enheter som använder Apples operativsystem Ios. Till exempel en Ipad, två Iphone och en Ipod Touch. Alla fyra kan vara med och skapa musik. Men om man inte har en Appleprodukt. Då kan man inte vara med.

Kan räkna med bra surf

Skärmen på nya Ipad är så bra att man måste uppleva den för att förstå skillnaden. Men när jag tittar på min Ipad 2 jag har med mig i ryggsäcken ser det ut som om det är något fel på den skärmen när jag jämför.

4g, eller lte som det egentligen heter numera, är efterlängtat. Men än så länge finns inte 4g-näten överallt och även där de finns så är de aldrig så snabba som mobiloperatörerna påstår i reklamen. Fast med nya Ipad finns det stöd för så många varianter på mobila nät att man i stort sett alltid kan räkna med bra surfhastigheter.

Skärmen på nya Ipad är enligt Apple den mest högupplösta som monterats i en bärbar enhet. Det är en så kallad Retinaskärm vars upplösning är så hög att det mänskliga ögat inte kan uppfatta högre kvalitet.

Kameran i nya Ipad är samma modell som sitter i Iphone 4S. En 5 Megapixelskamera som har bra ljuskänslighet. Men för egen del tar jag hellre bilder med mobilen än med en 9,7 tums surfplatta.

Har kvar brister

Iphotoappen är dock en höjdare. För oss som inte är yrkesfotografer ger den de funktioner ur dyra program som Photoshop i en Ipad. Funktioner som man inte behöva läsa manualen för att förstå hur de funkar.

Men nya Ipad har också kvar brister från tidigare modeller. Det finns fortfarande inget stöd för Adobe Flash. Nu är det ett avtagande problem eftersom de flesta stora webbsajter bytt eller byter till html5 som funkar på Apples grejor. Sajtägarna vill inte gå miste om Applekundernas webbtrafik helt enkelt. Den andra bristen, att det inte går att ladda upp bilder till en webbsida, en blogg eller liknande, finns också kvar. Möjligen åtgärdas den senare i år när den nya versionen av operativsystemet Ios kommer ut.

Nya Ipad blir tillgänglig i svenska butiker 23 mars. Exakta priser har inte Apple släppt ännu. Men det mesta talar för att priserna kommer att ligga på ungefär samma nivåer som de hittills gjort för Ipad 2. Det vill säga från cirka 3 800 kronor för minsta hårddisken och utan mobil data upp till 6 500 för 64 GB hårddisk och mobildata med 4g.