Resande Man kan ha länsats

Publicerad 2012-06-09

Dykförbud är utfärdat på platsen

Resande Man hittades för tre veckor sedan – men vraket kan redan vara plundrat.

Först i går införde länsstyrelsen dykförbud på platsen.

– Det har redan varit folk där och rotat, säger Michael Ågren, som hittade vraket.

Vraket efter 1600-talsskeppet Resande man anses inte enbart vara en kulturskatt med en fantastisk historia. Enligt vad som är känt från skeppets undergång kan det finnas en stor mängd mynt och andra värdefulla föremål ombord.

Men frågan är hur mycket av skatten som finns kvar på bottnen.

Många har vart där

Vraket hittades för tre veckor sedan nära Landsortsgrundet, och ett par dagar senare rapporterade Michael Ågren och kollegan Peter Jardemyr in fyndets position till länsstyrelsen i Stockholm. Det är de skyld­iga att göra enligt lagen eftersom skeppet räknas som ett fornminne.

Men när positionen rapporter­ats in blir den en offentlig handling och vem som helst kan begära ut den. Det har ett stort antal dykare varit snabba att utnyttja.

– Fyra dykbåtar var där på nationaldagen, och två andra i närhet­en i måndags. Någon har rotat omkring i vraket och försökt bärga en kanon. Jag missunnar ingen att dyka på det, men det är synd att sakerna inte får vara i fred, säger Michael Ågren.

Kan vara för sent

I går, efter dryga två veckor, utfärdade Länsstyrelsen dykförbud på vraket – för sent tycker Ågren. När 1500-talsfartyget Mars hittades förra sommaren tog det exempelvis bara ett dygn för länsstyrelsen i Kalmar att införa dykförbud.

– Vi tycker ändå att vi har haft ett rimligt förfarande. Vi måste vara säkra på vilket vrak det är innan vi tar beslut, och vi fick resultatet av Sjöhistoriska museets undersökning i tisdags, säger Jan Dunér på länsstyrelsen i Stockholm.

ANNONS