Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldt och Cameron - lika som bär

Publicerad 2012-02-06

De handlar som världsledare

Fredrik Reinfeldt handlar mat på Ica. David Cameron handlar fisk och grönsaker till middag.

Det är det största politiska mötet i Sverige på över tio år. I övermorgon träffas nio statsministrar för att borra i nya utmaningar.

Gruppens stjärna: Storbritanniens David Cameron.

Liksom värden Fredrik Reinfeldt vill han framstå som en handlingens man – och det är inte enda likheten.

Fredrik Reinfeldt (M) har inte jättemånga kompisar på den internationella politiska arenan. Men Storbritanniens premiärminister sedan 1,5 år tillbaka, konservative David Cameron, är en av dem.

Likheterna mellan Reinfeldt och Cameron är påtagliga. De är nästan jämngamla, 46 respektive 45 år. De leder varsitt EU-land utanför eurozonen. De har yrkesverksamma hustrur och tre barn var.

Men det finns också skillnader. Reinfeldt har betydligt längre politisk erfarenhet än Cameron.

Utbildad på Oxford

Han tillhör också en annan samhällsklass. Medan Reinfeldt utbildade sig på Åva gymnasium och Stockholms universitet står det Eton och Oxford på Camerons cv.

Filippa Reinfeldt är sjukvårdslandstingsråd, föga glamoröst. Fru Cameron, SamCam kallad eftersom hon heter Samantha, är designer på superexklusiva Smythsons som säljer brevpapper och dagböcker, bland annat till brittiska kungahuset.

Kvinnofrågor i fokus

Dessa två, och sju andra premiärministrar, ska nu träffas under ett knappt dygn på privatägda Fotografiska museet i Stockholm. Arrangemanget kallas Northern Future Forum.

Det består av Nordens, Baltikums och Storbritanniens premiärministrar och träffades första gången förra året. Syftet är att diskutera viktiga framtidsfrågor. Denna gång handlar det om hur man ska få fler kvinnliga ledare och företagare. Och hur man får äldre att stanna längre på arbetsmarknaden.

Bara kvinnor

Varje statsminister är ledare för sin egen delegation. Fredrik Reinfeldts är helkvinnlig och består bland annat av designern och företagsledaren Gudrun Sjödén, Stina Honkamaa, vd för Google Sverige, och Kerstin Brunnberg, tidigare vd för Sveriges Radio.

Cameron tar med sig tre kvinnor och två män.

Mötet inleds med en middag för premiärministrarna, som säkert kommer att diskutera Grekland också, på onsdag kväll. På torsdag är det jobb.

Syftet är inte att komma med slutsatser eller beslut. Utan att ledarna ska få idéer till hur dessa för välfärden avgörande frågor kan tacklas.

Med allt fler äldre som inte jobbar står välfärdssystemen inför stora, för att inte säga avgörande, prövningar. Särskilt om hela grupper, som kvinnor och äldre, automatiskt placeras i begåvningsreserven och sedan förblir där.

Mötet är det största politiska mötet sedan EU-toppmötena under Sveriges ordförandeskap 2001.