Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vill bli fri – för att inte gå i konkurs

Uppdaterad 2012-05-04 | Publicerad 2012-05-01

Dr Åsas sambo förlorar hundratusentals kronor

Doktor Åsas sambo slåss för att komma ut ur häktet och undvika konkurs.

Varje månad han sitter inlåst förlorar han hundratusentals kronor.

– Vi har framfört våra skäl mot häktningen men tydligen väger åklagarens tyngre, säger advokat Ulf Klementsson.

Överklagar Åsa Wihlbecks sambo anser att han borde bli frisläppt för att han förlorar för mycket pengar i häktet.

Det har snart gått två månader sedan tv-läkaren Åsa Wihlbecks sambo häktades för mordbrand, misstänkt för att ha bränt ner Harry Scheins lyxvilla i Danderyd.

Redan efter tre veckor uttryckte hans advokat att hans klient hade det tufft i häktet.

– Klart att det känns tungt att inte ha direktkontakt med familjen och sambon. Det är tufft för honom, sa Ulf Klementsson.

Men det är inte bara saknaden av familjen som tär på Åsa Wihlbecks 43-årige sambo. Framförallt är det ekonomin han grubblar över.

Överklagar

Efter den senaste omhäktningsförhandlingen valde han att överklaga häktningen till Svea hovrätt. I överklagandet hävdar hans advokat att:

”De skäl som tingsrätten finner för att hålla XXX (43-åringen, reds anm.) fortsatt häktad med restriktioner inte kan anses väga tyngre än den skada som en fortsatt häktning med restriktioner innebär för honom och hans rörelse.”

Köpte industrifastighet

2009 köpte han en industrifastighet i Solna. Genom ett lån på 20 miljoner kronor höll han på att renovera och omvandla den till ett företagshotell. Tanken var att projektet snart skulle vara färdigt och hyresintäkterna börja rulla in. Men nu står arbetet stilla.

Räntor, amorteringar och andra byggkostnader ska fortfarande betalas. Och det handlar om stora summor.

”Fastigheten visar ett underskott på flera hundratusen kronor varje månad som det inte blir färdigställt”, skriver advokaten.

Bygget står still

I ett annat projekt arbetar 43-åringen med att ställa i ordning en affärsgalleria. Även detta bygge står still och kostar pengar i och med att han sitter häktad med restriktioner.

– I praktiken har han ingen möjlighet att styra projektet inifrån häktet, säger hans advokat.

43-åringen menar att det är orimligt att han fortfarande ska sitta häktad när allt som återstår av utredningen är att invänta analyssvar.

Men Svea hovrätt tog inte till sig av 43-åringens invändningar och tog inte ens upp överklagandet till förhandling. I stället väntar en omhäktningsförhandling på torsdag och därmed risk för ytterligare två veckor i häkte.

– Det är en lång tid att sitta häktad, säger Klementsson.