Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Hjärtätaren” i Syrien talar ut

Publicerad 2013-05-15

Rebellsoldaten Khalid al-Hamad åt av en syrisk regimsoldats inälvor i en film som spreds över världen.

Nu säger al-Hamad att han tänker upprepa det blodiga dådet, men hans rebellchefer är inte imponerade.

– Förövaren kommer att straffas, uppger de i ett uttalande till AFP.

Den makabra videon där den syriske rebellsoldaten Khalid al-Hamad skär ut det som troddes vara hjärtat på en regimsoldat – för att sedan äta det – har cirkulerat på nätet sedan en tid tillbaka.

Tidningen Time har lyckats nå al-Hamad, som ska vara befälhavare för Omar al-Farouq al-Mustakila-brigaden, för en intervju där han berättar att dådet mot soldaten var en hämndaktion.

– Vi tittade i hans mobiltelefon och hittade ett klipp där han förnedrade en kvinna och hennes två döttrar, som alla var nakna. Han stack in en pinne här och där, säger al-Hamad till tidningen.

Inte hjärtat han äter

Han säger till tidningen att klippet är äkta, och att det är han, al-Saqqar som han kallar sig under kriget, som äter av organet. Han berättar också att han trodde att det var regimsoldatens lever han åt på. En kirurg har dock granskat videon åt Time och konstaterat att det är soldatens lunga som al-Hamad äter på, och inte hjärtat som det först påstods när videon spreds.

al-Hamad, som i klippet säger att han ska äta hjärtan och levrar på alla Bashar al-Assadtrogna med samma alawitiska religion som ledaren, uppger också för Time att han planerar att visa upp fler makabra köttätarklipp.

– Förhoppningsvis kommer vi att slakta alla alawiter. Jag har ett annat videoklipp som jag ska skicka till dem där jag sågar en milisman med en såg vi vanligtvis använder för träbitar. Jag sågade honom i små och stora bitar, säger han till Time.

Kommer att straffas

Målet är att skrämma den regimtrogna sidan, som även den använder sig av liknande metoder, påstår al-Hamad. Faktum är att det är den regimtrogna sidans tortyrmetoder som drivit honom till att vilja äta sin fiendes kroppsdelar, säger han.

Både människorättsorganisationen Human rights watch och den syriska oppositionen Syriska nationella koalitionen har fördömt handlingen.

Nu uppger också Fria syriska armén (FSA) att händelsen ska utredas, och att förövaren ska straffas, oavsett om han är medlem av FSA eller inte.

– Agerande som strider mot de värderingar som det syriska folket har betalat med blod och förlorat sitt hem för kommer inte att tolereras. Förövare kommer att straffas hårt, även om de är tillhör den Fria syriska armén, uppger rebellgruppen i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Konflikten i Syrien blossade upp i mars 2011 när trupper lojala till presidenten Bashar al-Assad brutalt slog ner de demokratiprotester som inspirerats av den pågående arabiska våren.

Sedan situationen trappats upp till ett fullskaligt krig ska över 80 000 personer ha dödats, enligt nyhetsbyrån AP.