Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hästlasagnen ska hindras via slumpvisa DNA-tester

Publicerad 2013-02-13

BRYSSEL. Hästköttet i lasagnen ska motas tillbaka – via tusentals dna-tester.

Det beslutades när matskandalen diskuterades på högsta politiska nivå i Bryssel i kväll.

– Jag hoppas och förutsätter att alla aktörer skärper till sig så att de kan återfå och behålla det förtroende som man måste ha gentemot oss konsumenter, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Aftonbladets Pär Karlsson, Johanna Wikström och Pontus Orre är på plats i Bryssel.

Nyheten om att det hittats hästkött i produkter som är märkta som nötkött har väckt stor uppmärksamhet runt om i Europa. I kväll hölls ett extrainsatt möte i Bryssel där ministrar från sex EU-länder deltog. Totalt har 16 länder hittills dragits in i hästköttsskandalen, där det fortfarande är oklart vem som är boven i dramat.

”Nödvändigt”

Efter mötet meddelade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) att man kommit överens om att föreslå inför kommande ministerråd att unionen gemensamt ska genomföra 2 500 slumpvisa dna-tester på produkter under våren.

– Det för vi för att förvissa oss om att det som står på paketet är det som också är i paketet och inget annat. Cirka 100 av testerna kommer att genomföras i Sverige. De kommer att utföras i olika led och göras på ett adekvat sett genom dna-analyser. De kan också bli fler tester om det visar sig att det är mer än en engångsföreteelse som vi upplevt.

Dessutom ska 4 000 tester göras på just hästkött.

– Där är nödvändigt för att vi ska kunna förvissa oss om att det inte finns några veterinärmedicinska restprodukter kvar i det kött som kommer ifrån hästen, säger Erlandsson.

Måste återvinna förtroendet

Härvan med hästköttet rör en stor andel mellanhänder och det är svårt att reda ut vem som egentligen bär ansvaret.

– Därför har vi också beslutat oss om att koordinera eventuella brottsutredningar genom Europol, eftersom det är många medlemsstater och aktörer som är inblandade i det här.

Enligt Erlandsson är det nu upp till köttproducenterna att försöka återvinna förlorat förtroende.

– Jag hoppas och förutsätter att alla aktörer skärper till sig så att de kan återfå och behålla det förtroende som man måste ha gentemot oss konsumenter, säger han.