Den nya stormen närmar sig New York

Publicerad 2012-11-07

En vecka har gått sedan monsterstormen Sandy drog in över Manhattan.

Nu närmar sig den nya stormen hastigt New York.

Och vattnet har redan stigit med över två meter – på två timmar.

Förra veckan förvandlade superstormen Sandy stora delar av den amerikanska östkusten till en krigszon.

Och just som invånarna och infrastrukturen börjat återhämta sig drar nu en ny kraftig storm in mot landets folktätaste område.

I går meddelade New Yorks borgmästare Michael Bloomberg att samtliga parker och stränder i staden hålls stängda, och nu har stormen börjat närma sig på allvar.

Höga vågor och hagel

Strax söder om Nantucket rasade 6 meter höga vågor in mot land under eftermiddagen och på flera platser rapporteras vattennivån ha stigit med över två meter på bara ett par timmar.

I New York är framkomligheten i tunnelbanesystemet just nu begränsat och på Long Island har det rapporterats om flera hagelskurar.

Stormbyarna som väntas dra in över New York beräknas bli drygt en tredjedel så hårda som Sandy, men eftersom Sandy redan förstört delar av flera säkerhetsbarriärer menar borgmästaren att man måste ta det säkra före det osäkra.

– Även om den här stormen inte ens nästan är så stark som Sandy så har vi valt att göra de här förebyggande åtgärderna, och evakuerat några av de lägre områdena, säger Michael Bloomberg enligt AP.

Folk stannar – trots varningar

Många invånare har dock valt att inte lämna sina hem trots varningarna från borgmästaren, då de är oroliga för att deras hem ska plundras om de lämnas utan uppsikt.

Detta är dock ingenting som polisen rekommenderar.

– Nej det är det inte, jag tycker att liv är viktigare än egendom, säger New Yorks polischef Raymond Kelly till AP.

Vid halvfemtiden i dag meddelade både La Guardia flygplatsen i Queens och den internationella flygplatsen i Philadelphia att deras resenärer skulle räkna med förseningar på grund av vädret, men att man fortfarande håller öppet.

Enligt flightstats.com har totalt 1 300 flyg ställts in.

Christie uppgiven

Stormen förväntas dra in över New York och New Jersey under kvällen svensk tid och New Jerseys guvenör, Chris Christie, är uppgiven inför ytterligare en storm.

– Nu väntar jag bara på gräshopporna och pesten också, säger han enligt AP.

Drygt en miljon människor är fortfarande står utan ström sedan Sandy och lokala myndigheter har nu återigen upprättat flera hjälpcenter för de drabbade.

Ett av de områden som Sandy drabbade allra hårdast var Rockaway i Queens.

– Vi är livrädda. Det här är som en uppföljare till en skräckfilm, säger James Alexander, som bor i området till NBC.

Längre norr ut, i Connecticut, har det fallit mer än 10 centimeter snö under eftermiddagen.

Enligt de senaste väderrapporterna har snön nu även börjat falla i centrala New York.

ANNONS