Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

EU-kommissionen lägger locket på om snuset

Publicerad 2012-12-05

Prillan kan bli förbjuden.

Reglerna i EU:s nya tobaksdirektiv kan bli slutet för det svenska snuset.

Från kommissionens håll vill man inte kommentera uppgifterna över huvudtaget.

– Med tanke på att vi är inne i slutfasen av förberedelserna så väljer vi att inte kommentera olika synpunkter om vad som finns där, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Aftonbladet kunde i går avslöja detaljer i förslaget till ett nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen snart ska anta. Där slås fast att en tobaksprodukt måste innehålla minst 85 procent tobak. Enligt Aftonbladets källor skulle det innebära slutet för det svenska snuset, som i dag innehåller cirka 50 procent tobak.

När Sverige gick med i unionen förhandlade man fram ett undantag mot det snusförbud som rådet i övriga EU. Men de nya tobaksreglerna skulle kunna göra undantaget verkningslöst. Tidigare har det dessutom kommit rapporter om att kommissionen planerar att förbjuda vissa smakämnen i tobak, vilket också skulle slå undan benen på snusproducenterna. Det undantag för snus i tobaksreglerna som många producenter och konsumenter hoppas på syns det ännu ingenting av.

”Vill förbjuda vatten”

Aftonbladets avslöjande fick i går flera svenska EU-parlamentariker att gå i taket.

– De här uppgifterna visar att man vill förbjuda vatten och öka mängden tobak i snus. Det är inte seriöst, sa Christofer Fjellner (M).

Den svenska regeringen vill inte ännu inte kommentera de läckta delarna av tobaksförslaget. På måndag ska handelsminister Ewa Björling (M) träffa den ansvariga hälsokommissionären Tonio Borg. Björling är tillsammans med barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) ansvarar för snusfrågan i den svenska regeringen,

– Jag ska träffa Borg redan i morgon. Vi har väldigt aktivt jobbat för att vi ska få ett tobaksdirektiv som reglerar alla tobaksprodukter på ett enhetligt sätt. Sedan vill vi jobba för att exportförbudet på svenskt snus hävs. Men det är svårt att kommentera de rykten som nu finns, det är svårt att veta vart direktivet landar, säger Maria Larsson.

Inte bestämt datum

Det är fortfarande inte klart när EU-kommissionen ska anta förslaget till det nya tobaksdirektivet. Det kan dröja ända tills januari.

– De närmaste veckorna kommer beslutet att tas, men datumet är inte bestämt. Alla papper ska bli klara, vi måste ta in olika synpunkter från delar av kommissionen och sen ska det diskuteras på kommissionärsnivå, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

EU-kommissionen vill i dag inte kommentera hotet mot det svenska snuset.

– Med tanke på att vi är inne i slutfasen av förberedelserna så väljer vi att inte kommentera olika synpunkter om vad som finns där. Det finns ingen ståndpunkt från kommissionen förrän den har antagits av hela kommissionen, säger Pierre Schellekens.

Börja gälla 2015 eller 2016

Men även om reglerna om smak och tobaksnivå finns med i EU-kommissionens förslag när det antas så är det inte helt kört för det svenska snuset. Då påbörjas ett arbete i både EU-parlamentet och i ministerrådet. För att det nya tobaksdirektivet ska bli en färdig lag så måste de båda vara överens. I båda instanserna finns det möjliga chanser till att få igenom förändringar i direktivet.

Pierre Schellekens tippar att det nya tobaksdirektivet kommer börja gälla från 2015 eller 2016.

– Det är svårt att uttala sig om hur lång tid det kan ta, men man kan säga någonstans mellan 18 och 24 månader. Sedan följer det en period när det är antaget av parlamentet och ministerrådet, där det tar några månader innan det ska träda i kraft.