Kerry kritisk mot svenskt Palestinabeslut
Publicerad 2014-10-12
70 miljoner.
Så mycket väntas Sverige bidra med i återuppbyggandet av Gazaremsan efter Israels invasion.
Arbetet tros kosta sammanlagt 29 miljarder kronor.
– Vi får hoppas att det fungerar som en manifestation för Israel, säger utrikesminister Margot Wallström.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltar i en givarkonferens i Kairo tillsammans med kollegor från ett 90-tal länder.
Gazaremsan härjades svårt under sommarens krig mellan Hamas och Israel, och palestinska myndigheter hoppas att konferensen ska ge fyra miljarder dollar, nästan 29 miljarder kronor.
– Det är nu dags att avsluta konflikten, sa Egyptens ledare Abd al-Fattah al-Sisi när han inledde konferensen.
"Handlar om folket i Gaza"
Bland bidragsgivarna finns den svenska staten, som bidrar med 70 miljoner kronor under det kommande året. Bidraget är en utökning av de 700 miljoner som skänks i bistånd varje år.
– Det här handlar om folket på Gazaremsan. Det är de som måste vara i fokus. FN-organen har sagt att så mycket som 400 000 barn är traumatiserade av de senaste kriget. Då förstår man lite av behoven. Nu måste alla goda krafter till, säger Margot Wallström när Aftonbladet når henne via telefon.
Fokus kommer att ligga på miljöinsatser, bostadsbyggande och tillgång rent vatten. Hjälpen ska förmedlas via FN-organ.
Men för att hjälpen ska nå fram krävs kraftansträngningar från Israel, betonade utrikesministern.
– Många är trötta på att för tredje gången erbjuda hjälp som sedan förstörs av våld och krigshandlingar. Det måste till en god vilja även från Israel för att vi ska kunna nå praktiska lösningar inför framtiden. Vi får hoppas att det här fungerar som en manifestation även för Israel.
Kerry kommenterade Palestina-erkännande
På plats i Kairo finns – utöver Margot Wallström – FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Catherine Ashton och USA:s utrikesminister John Kerry.
USA har tidigare uttryckt kritik mot Sveriges beslut att erkänna Palestina som stat.
– Jag bytte några ord med John Kerry i morse. Han säger vad han måste säga naturligt vis men det är en måttlig kritik och den är i sak. Den är inte en kritik mot Sverige i sig, säger Wallström som tillägger att beslutet hyllats av flera länder på plats.
– Jordanien, Qatar och även flera EU-länder har velat gratulera. De tycker att det är en bra signal, att vi tror på det här. När vi erkänner Palestina gör vi situationen lite mindre ojämlik kan man säga. Det gäller att stå upp mot de mest extrema fanatiska krafterna.
Bidraget på 70 miljoner gäller bara för i år, men kan komma att utökas.
– Det vi har tagit beslut om är det här året. Men jag har svårt att se att hjälpen skulle reduceras till nästa år. Det är ett beslut som får tas för nästa budget, säger Wallström.
"Hela stadsdelar har förvandlats till grus"
Den väststödde palestinske president Mahmoud Abbas gick på söndagen ut och förklarade att man kommer göra allt för att medlen ska användas ansvarsfullt.
– Hela stadsdelar har förvandlats till grus, sa Abbas i ett tal på konferensen, enligt AP.
– Palestina kommer att ta fullt ansvar för att genomföra planen om återuppbyggnad i samarbete med FN, bidragsgivare, internationella finansiella institutioner, civilsamhället och den privata sektorn.
Minst lika viktigt som pengar för återuppbyggnad är en varaktig uppgörelse om fred, enligt många deltagare i konferensen, skriver TT.
– Vi måste tillbaka till förhandlingsbordet och hjälpa till att fatta svåra beslut, riktiga beslut... beslut som betyder mer än vapenvila, sade John Kerry på konferensen i Kairo.
Under dagen har det blivit känt att USA bidrar med 212 miljoner dollar till Gazas återuppbyggnad. Qatar ger hela en miljard av de fyra miljarder dollar som krävs.