”En stark socialdemokrat och en varm människa”

Uppdaterad 2014-10-24 | Publicerad 2014-10-23

Så minns kamraterna Göran Johansson

Göteborgs starke man är död.

Göran Johansson beskrivs som en "stark socialdemokrat" och en "varm människa" av socialdemokratiska kamrater, men även de politiska motståndarna minns honom med värme och respekt.

– Man minns honom mest för hans bottenlösa engagemang, säger Jan Hallberg, före detta M-kommunalråd i Göteborg.

Han var metallarbetaren som blev ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

I drygt 20 år var han Göteborgs starke man - och såväl lokala som nationella kamrater inom Socialdemokratin minns Göran Johansson med värme.

– Så länge jag kan minnas har Göran alltid funnits där som en institution, både för Socialdemokraterna och för mig, säger tidigare partiledaren Mona Sahlin.

Hon minns Göran Johansson som både hård och ärlig.

– Han kunde vara fruktansvärt jobbig att ha och göra med, men han fjäskade aldrig för någon. Aldrig någonsin. Med Göran behövde man aldrig fundera - han sa alltid vad han tyckte, säger hon.

Sahlin fortsätter:

– Det var befriande skönt att kunna ringa till honom. Höll han inte med sa han till, så kunde man gräla i några timmar, dagar eller år. Vi hade våra duster, men där andra kunde skälla i media ringde Göran alltid upp och skällde direkt på en, säger hon.

Mona Sahlin beskriver Göran Johansson som en nödvändig röst i en socialdemokrati som under åren blev allt mer Stockholmscentrerad.

– Göran blev en av de starkaste motvikterna, han var oerhört stark på sin hemort och blev därför stark inom socialdemokratin nationellt. Det är på något sätt ironiskt att när hans dotter nu går in i regeringen så försvinner Göran. Han tog aldrig det där steget, men var fruktansvärt stolt över att Anna vågade, ville och kunde, säger hon.

"Fylld av solidaritet och medkänsla"

EU-parlamentarikern och partikamraten Marita Ulvskog minns Göran Johansson i samband med diskoteksbranden i Göteborg, där 64 ungdomar miste livet.

– Jag var civilminister då och hade hand om vissa ungdomsfrågor. Jag och Göran hade flera möten med överlevande, men även med föräldrar som förlorat sina barn. Han var så ledsen, så medkännande och så konstruktiv, säger hon.

Hon har känt Göran Johansson länge och arbetade nära honom under åren hon var partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Han var en människa fylld av solidaritet och medkänsla. Han har betytt väldigt mycket. Han har gett kropp åt socialdemokratin och väldigt många har vetat vem han är och vad han står för. Han var inte rädd för att ta konflikter och har alltid försökt åstadkomma resultat i politiken, framförallt i Göteborg men också inom hela socialdemokratin, säger hon.

"En Göteborgsepok går i graven"

Göran Johansson var fortfarande politiskt aktiv. Han satt bland annat i styrelsen för Liseberg AB (som ordförande) och Säve Flygplats.

– Han hade ett starkt engagemang för staden och stadens utveckling och han satte Göteborg på kartan, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, som tog över klubban då Göran Johansson avgick 2009, till TT.

– En Göteborgsepok går i graven, det är framförallt det jag tänker på i dag, säger hon och betonar att det finns mycket att minnas från Göran Johanssons liv och politiska karriär, säger hon.

– Det är tomt och konstigt när en människa går ur tiden.

"Han hade visioner"

Jan Hallberg var under flera år den ledande Moderaten i Göteborg, och otaliga är de debatter där han mött Göran Johansson. Han minns sin motståndare som en man med idéer.

– Han var en kontroversiell person, men man kan aldrig ta ifrån honom att han brann för sina idéer. Han hade visioner och de handlade oftast eller nästan alltid om Göteborg, säger han.

Under åren möttes de i otaliga debatter i Stadshuset i Göteborg.

– Man kunde skära med kniv i luften mellan oss i våra debatter, för ingen vek ner sig. Han ville gärna ha sista ordet, och som slagfärdig debattör hände det rätt så ofta att han fick sista repliken, säger han.

Jan Hallberg minns en undersökning där Göran Johansson blev Sveriges mest kända socialdemokrat, trots att statsministern ingick i undersökningen.

– Vi var uppe i Oslo någon gång, skulle ta en öl och kom in på en tom restaurang. Det jobbade fyra, fem svenskar i baren och de utbrast unisont "Göran Johansson!" när vi kom in. Han blev både förskräckt och smickrad, säger Moderaten Jan Hallberg.

"Göteborg viktigare än Sverige"

Tidigare statsministern Göran Persson säger till TT att nyheten om Göran Johanssons död var oväntad. De träffades första gången på en SSU-kongress i början av 70-talet.

– Jag var fyra år yngre och Göran Johansson var redan då en tydlig profil, säger Persson.

Genom åren korsades deras vägar många gånger. Som när de båda var aktiva i kommunalpolitiken i Göteborg respektive Katrineholm där SKF hade fabriker. Sedan i verkställande utskottet när Göran Persson var statsminister.

– Han var den siste i sitt slag vill jag nog påstå. En arbetare och facklig aktivist som via kommunalpolitiken erövrade riksscenen. Självlärd och full av självförtroende, säger Göran Persson.

Även Göran Persson upplevde konflikter med Göran Johansson. Att det var Göteborg som gällde i alla lägen var tydligt.

– Göteborg var viktigare än Sverige för honom. Och han hade en unik ställning i staden. Att gå med honom i ett köpcentrum var speciellt. Alla hejade. Detta var verkligen Göteborgs ledare, säger Persson.

"Konkret och rak"

Energiminister Ibrahim Baylan minns Göran Johansson på sin Facebook-sida.

"Nås av mediauppgifter om att partivännen och vår förra kommunalråd i Göteborg, Göran Johansson, gått bort idag. Under de år som jag jobbade med infrastrukturfrågor i riksdagen och därefter var partisekr. hade jag en hel del att göra med Göran. Han var alltid konkret och rak i den dialogen, vilket jag uppskattade. Tråkigt att han nu gått bort, alldeles för tidigt", skriver Ibrahim Baylan.