Mehmet Kaplan i miljontvist om moské

Publicerad 2014-11-11

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är indragen i tvist om 1,3 miljoner kronor som försvunnit från Husbymoskén, avslöjar Expressen.

Som mötesordförande skrev han under årsprotokollen som hundratals medlemmar nu ifrågasätter.

– Han har agerat enligt mötets vilja, säger hans pressekreterare Hannes Mård till Aftonbladet.

Hundratals medlemmar i Husbymoskén är nu starkt kritiska till att 1,3 miljoner kronor försvunnit från föreningen, skriver Expressen.

Frågar Kaplan om pengarna

En miljon har förts över till en stiftelse och 300 000 kronor till ett okänt konto. Besluten togs på årsmöten efter att den tidigare kritiserade styrelsen för föreningen HIKC avsatts, och Mehmet Kaplan har som mötesordförande vid två tillfällen skrivit under de protokoll som möjliggjort överföringarna.

Senaste tillfället var 8 juni i år.

Saken ligger nu hos Solna tingsrätt, och advokater som anlitats av den nya styrelsen har via domstolen ställt frågor om var pengarna är till Mehmet Kaplan.

Kaplans pressekreterare Hannes Mård säger till Aftonbladet:

– Frågor som rör föreningens ekonomi hänvisar han till föreningen. Frågor som rör  rättstvisten hänvisas till parternas ombud.

Hänvisar till MP-hemsida

Han var ju ordförande vid mötena där besluten togs. Varför vill han inte kommentera detta?

– Han har kommit in som extern mötesordförande och har agerat enligt mötets vilja och enligt de stadgar som finns. Han har inte varit medlem i föreningen, säger Mård.

Anser han inte att han som ordförande haft något ansvar?

– Verkställande av beslut ansvarar föreningen för. En mötesordförandes underskrift av ett årsmötesprotokoll innebär inte någon form av stöd för de fattade besluten, utan bara just ett intygande att det var de uppgivna besluten som fattades.

I övrigt hänvisar Kaplan via sin pressekreterare till en skriftlig kommentar på Miljöpartiets hemsida:

"Mehmet Kaplan blev inbjuden som extern ordförande vid föreningen HIKC:s årsmöte vid två tillfällen. Den uppgift som en mötesordförande har är att se till att mötet sker enligt stadgarna och mötesdeltagarnas vilja. Så skedde också. I dag har föreningen en tvist i domstol om sina pengar.

Kaplan har inte blivit kontaktad av rätten i den pågående tvisten.

Eftersom Kaplan varken är eller har varit medlem i föreningen har han vare sig deltagit i några beslut eller varit med om att verkställa några  beslut".

ANNONS