Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

När asfalten kokar går de till sina jobb

Publicerad 2014-07-23

Aftonbladets reporter sätter plus på sommarens hetaste arbetsplatser

Sverige kokar.

Semesterfolket njuter i solen, men inte alla är glada.

Aftonbladet gav sig ut och träffade arbetarna som lider av hettan.

– Man vill mycket hellre att det är molnigt, säger Sinan Youssouf, plågad takläggare.

Supervärmen fortsätter över Sverige med temperaturer uppåt­ 30 grader. Folk får badfrossa och semesterfirare tackar sina ­lyckliga stjärnor.

Men det finns de som förbannar sommarvärmen.

Osman Polat och Erhan Koc på Ormingegrillen har det bokstavligt talat hett om öronen. Stekbordet är 250 grader varmt. ­Luften utifrån gör det inte lättare­ att andas i den trånga grillen.

– Värmen från stekbordet och fritösen krockar. Bam! Det är 50 grader varmt. Vi har shorts men det hjälper inte, säger ­Osman Polat­.

Värmetopp på taket

En som har det lika svettigt är Lisebergskaninen i Göteborg.

– Det är absolut varmt. Värst är det när det är varmt och fuktigt, då blir det blött i dräkten, ­säger Hanne Strand, 23, ex-kanin som numera ansvarar för alla Lisebergs­kaniner.

Kaninerna byts av varje halvtimme och får svalka sig med vatten­ och blöta handdukar i kaninhuset. Kanske får de en kall morot.

Dagens värmetopp hittade vi på ett tak i Fruängen söder om Stockholm. Sinan Youssoufs ­arbetslag plågades svårt medan de bytte tak på ett hus.

När vi är på taket når Aftonbladets termometer sitt max: 40 grader. Det kokar i skorna också.

Jobbar i 14 timmar

Sinan berättar att det inte är ovanligt att några hoppar av jobbet efter ett par dagar på taket.

– Det är jäkligt varmt. När vi lägger pappen reflekteras värmen tillbaka så det blir dubbelt. Ibland jobbar vi i 14 timmar så det är tur att vi kan lösa av varandra på taket. Men inte alla klarar av det här, säger Sinan Youssouf.

Men för att klara värmen finns knep att tillgå. Dricka mycket vatten, ta många pauser i skuggan eller ställa sig en stund någonstans där det är kallt.

– Det är bra att ha ett kylrum som vi kan ställa oss i när det blir för varmt, säger Osman Koc på Ormingegrillen.