Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Syrien störst i påvens påsktal

TT

Publicerad 2018-04-01

Omgiven av livvakter tar den katolska kyrkans överhuvud ett varv runt Petersplatsen efter sin traditionella påskpredikan, där han talade varmt för krigens offer i Syrien och Jemen.

Syriens lidande låg högst upp i årets påskpredikan på Petersplatsen i Rom.

– Vi ber om fredens frukter till hela världen, och först och främst till det älskade och plågade Syrien, sade påven till de tiotusentals som trängdes vid begivenheten.

Påve Franciskus önskade att "ljuset från den återuppståndne Kristus* må upplysa samvetet hos alla ansvariga politiker och militärer så att man "gör slut på den pågående massakern" och släpper fram hjälp till "våra bröder och systrar".

Påven nämnde många fler pågående kriser i världen – Ukraina, Korea, Mellanöstern, Jemen och Venezuela – men också "de gamla som kastats bort av den kulturella egoismen, som åsidosätter den som inte är produktiv". Han bad en bön om visdom för att alla ska "respektera människans värdighet".

Cirka 80 000 hade samlats för att lyssna till honom enligt L'Osservatore Romano. Både präster och menighet fick utstå kroppsvisitering och metalldetektor för att släppas fram.

Följ ämnen i artikeln