Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hyr ut sig själv – för miljoner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-10

Gör dyra inhopp som stafettläkare – på sin egen arbetsplats

Ortopeden Erling Hallström får 80 000 kronor i månaden av landstinget.

Samtidigt hyr han ut sig själv och kollegorna – till sin egen arbetsplats.

Och tjänar miljoner.

Erling Hallström och hans fru har de senaste fyra åren plockat ut 5,8 miljoner i aktieutdelning.

Förra månaden granskade sjukvården i Västra Götaland hur bemanningsföretag används. Resultatet: av 209 inhyrda stafettläkare var 36 samtidigt anställda.

Nio av dem jobbade på samma avdelning, ortopedkliniken i Uddevalla, där de också extraknäckte i bemanningsföretaget Jocema.

En av de nio var Erling Hallström, som äger bemanningsföretaget tillsammans med sin fru. De andra åtta stafettläkarna har anställning på ortopedkliniken och har hyrts in via Jocema.

Skriftlig varning

Sjukhusledningen bestämde sig för att ta reda på vad som hänt. Det visade sig att Erling Hallström har arbetat som ortoped, drivit ett bemanningsföretag som hyrt ut kollegorna till sjukhuset och dessutom hoppat in själv som stafettläkare.

Han har nu fått en skriftlig varning av personalchefen Peter Larsson.

– Det här är helt oacceptabelt och strider mot våra regler och värderingar, sa sjukhusdirektören Sten Axelsson till Bohusläningen när skandalen uppdagades.

Verksamhetschefen Lars Karlsson valde att avgå.

Under 2009 har en eller flera läkare hoppat in och tagit jourpass varje vecka genom bemanningsföretaget. Ungefär en fjärdedel av jourpassen har Jocema stått för bemanningen.

– Det blir ju dyrare än om vi skulle göra det själva. Det är också svårt för oss att ta vårt ansvar som arbetsgivare när vi inte har kontrollen, säger Peter Larsson.

Erling Hallströms och hans fru har tjänat stora pengar på verksamheten. Utöver månadslönen på 80 000 kronor från landstinget och mångmiljonvinsterna i det egna bolaget har paret köpt två dyra tjänstebilar, en BMW 520D och en Mercedes E220 CDI.

Driver klinik

I fjol omsatte företaget 26,5 miljoner kronor och vinsten var 850 000 kronor. Paret har plockat ut 5,8 miljoner i aktieutdelning de senaste fyra åren. Hittills i år har de fakturerat sjukvården i Västra Götaland på drygt fyra miljoner. Sedan tillkommer en okänd summa som faktureras via Proffice. Erling Hallström driver dessutom en egen klinik där han tar emot patienter.

Måste avvecklas

Nu väntar ett möte med personalchefen där de ska komma överens om hur han ska ”avveckla sin bisyssla”.

När Aftonbladet ringer vägrar Erling Hallström att svara på frågor.

–  Nej, nej, nej, säger han och lägger på luren.