Konstelever vill fortsätta bryta mot lagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-22

Anser att Konstfacks rektor gått för långt

Efter den uppmärksammade videon där en student filmat vandaliseringen av en tunnelbanevagn har diskussionen om vad en offentligt finansierad utbildning kan stå bakom varit het.

Men andra konstelever försvarar möjligheterna att bryta mot lagen i konstens namn.

Tjänar pengar Den förre Konstfackstudenten sålde fyra exemplar av sin film – för 150 000 kronor. Och samtidigt riskerar han fängelse för grov skadegörelse. AB 16 och 17 februari.

– I viss mån sysslar vi med lagöverträdelser, säger John Huntington som studerar fjärde året på Konstfack till Dagens Nyheter på nätet.

Kritiska mot rektorn

Eleverna är kritiska till hur rektorn har böjt sig för politikerna efter att videon Territorial pissing, ett examensarbete där grafittikonstnären NUG vandaliserar en tunnelbanevagn, uppmärksammats.

De uppger i artikeln att det inte är helt okomplicerat att förbjuda konstverk som bygger på olagliga handlingar.

De hänvisar bland annat till performance-uppträdanden utan formellt tillstånd och att flytta affischer till platser där det normalt sett inte får affischeras.

– Kulturministern får gärna säga att NUG:s film handlar om skadegörelse. Men hon kan inte påstå att den inte är konst, säger Grant Watkins till Dagens Nyheter.