Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Överlevde 28 dygn till havs

Publicerad 2012-03-27

Adrian, 18, överlevde genom att äta rå fisk som han fångade och dricka regnvatten. Här får hans hjälp av kustbevakningen.

Adrian, 18, hittades vid liv efter att ha drivit till havs i 28 dagar med endast rå fisk och regnvatten äta och dricka, skriver nyhetsbyrån AP.

Hans två kamrater dog.

Adrian var när att dö av uttorkning men ett plötsligt regnoväder blev hans räddning.

18-årige Adrian Vasquez från Panama spenderade sin lediga dag från jobbet på hotellet med att dra ut på en fisketur med två kamrater. Men när de på kvällen den 24 februari var på väg tillbaka till hamnen gick den tre meter långa båtens motor sönder och den drev ut till havs.

De första dagarna grillade de en del av den fisk som de hade fångat, samtidigt som kustbevakningen började söka efter dem. Men isen som de hade med sig smälte snart och fisken ruttnade. I stället levde de på den fisk som de kunde fånga med sitt nät.

Slutade äta och dricka

Men tiden tog ut sin rätt. Efter två veckor slutade 24-årige Oropeces Betancourt äta och dricka och han dog den 10 mars. Tre dagar senare började kroppen ruttna och kamraterna var tvungna att kasta honom över bord. Fem dagar senare dog även den andra kamraten, 16-årige Fernando Osorio, troligen av uttorkning och värmeslag.

Samtidigt tog det medhavda vattnet slut, men solen fortsatte att gassa. Ett plötsligt regnoväder blev hans räddning.

– När han nästan var död, den 19 mars, regnade det, och Vasquez kunde fylla på med fyra gallons (15 liter) vatten, säger kapten Hugo Espinosa vid ecuadorianska kustbevakningen, som var med och räddade Vasquez, till AP.

Åt rå fisk

De följande fem dagarna åt Vasquez rå fisk för att hålla sig vid liv innan ett fiskefartyg fick syn på och plockade upp honom utanför Galapagosöarna i Stilla havet – 100 mil från där de startade fisketuren.

Från båten ringde han först sin mamma och sedan hotellchefen – för att förklara varför han inte hade varit på jobbet de senaste fyra veckorna. Sedan flyttades han över till en ecuadoriansk kustbevakningsbåt.

– Han visste inte vad som hände. Han var tyst och såg bortkommen ut, säger kapten Espinosa.

Efter att ha fått dropp och sovit i flera timmar började han kvickna till – törstig och utsvulten.

– Så småningom började han reagera. Men frågan om hans döda vänner fick honom att tystna och sänka blicken. Det frestade på för honom att diskutera saken, säger Espinosa.