Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Åklagare vill fria Thomas Quick

Publicerad 2012-06-05

Thomas Quick, som numera kallar sig Sture Bergwall, är dömd för åtta mord. Men för några år sedan tog han tillbaka alla sina erkännanden.

Vägen mot frihet för Thomas Quick fortsätter.

I dag skrivs svensk rättshistoria när chefsåklagare Bengt Landahl blir den förste åklagaren att lämna in en resningsansökan.

– Jag grät när jag fick beskedet. Jag känner en oerhörd lättnad, säger den dömde Quick/Bergwall själv.

Charles Zelmanovits.

Thomas Quick, som numera återtagit namnet Sture Bergwall, har dömts för åtta mord.

Bergwall har hittills beviljats resning i fem av dem.

Tre morddomar återstår. Samtliga avkunnades i Norrbotten i mitten av 90-talet:

Mordet på Charles Zelmanovits, avkunnad av Piteå tingsrätt 1994.

Morden på det holländska paret Marinus och Janni Stegehuis, avkunnad av Gällivare tingsrätt 1996.

Åklagaren hann före

Sture Bergwalls advokat har under lång tid arbetat med att lämna in en resningsansökan, men nu avslöjar tidningen Norrländska Socialdemokraten att åklagarsidan bedrivit parallella utredningar och helt enkelt hunnit före.

I dag lämnar blir Bengt Landahl den förste chefsåklagaren i svensk rättshistoria som själv begär resning.

– Jag har då aldrig varit med om det tidigare, säger Bengt Landahl till NSD.

Dagens resningsansökan gäller mordet på Charles Zelmanovits, som försvann i Piteå 1976. Och om en vecka räknar åklagaren med att lämna in ännu en begäran om resning för dubbelmordet i Appojaure, skriver NSD.

”Väntat och väntat”

Sture Bergwall har själv bloggat om dagens resningsansökan.

– Jag grät när jag fick beskedet. Jag känner en oerhörd lättnad.

– Jag har väntat och väntat. När resningsprocessen inleddes för snart fyra år sedan kunde jag inte föreställa mig att den skulle bli så utdragen, skriver han från Säters sjukhus.

Men Christer van der Kwast, som numera är pensionär men som en gång i tiden var åklagaren i centrum för utredningarna, är kritisk till den nya resningsansökan.

– Med den inställningen åklagarsidan har kommer han väl att bli rest och frikänd utan ny prövning. Vi får väl se om åklagarmyndigheten kommer ha lika mycket fel i sakfrågorna den här gången som de haft tidigare.

”Korrekt dömd”

Förra året JO-anmälde van der Kwast överåklagare Björn Ericson och tillförordnade chefsåklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för polismål och hävdade att åklagarkollegorna varit anmärkningsvärt passiva och okritiska.

– Thomas Quick blev korrekt dömd en gång och jag anser inte att han har fått resning på riktiga grunder, säger van der Kwast till Aftonbladet.