Kungafamiljens galna sommar

Publicerad 2012-06-24

Från Solliden till Rio: Så här intensiv blir deras semester

Rio, Oslo, Borgholm – och New York.

Aftonbladet har kartlagt kungafamiljens semester­planer.

– Det blir en splittrad ­sommar, säger drottning Silvia.  

Det har varit ett händelserikt år för kungafamiljen med prinsessan Estelles födsel och dop, greve Carl Johan Bernadottes bortgång och prinsessan Madeleines 30-årsdag.

Men i veckan började semestern för kungligheterna. 

Och enligt kalendern på hovets hemsida är slutet av juni och hela juli i princip helt rensade från uppdrag.

Det enda som finns inplanerat i nuläget är tre framträdanden av Carl Philip i samband  med två seglingstävlingar – och sedan den traditionsenliga ”Victoriadagen” dit hela ­kungafamiljen åker samt ”Årets ölänning” där kungen och ­drottningen närvarar.

Daniel ska även besöka Gothia Cup och i slutet av juli flyger han och Victoria till London för att titta på OS-tävlingarna.

Ska bygga fritidshus

Men precis som vanligt är det Sollidens slott på Öland som blir basen för kungafamiljen under semestern.   

– Det har alltid varit deras ­favoritplats. Kungen har varit där varje år sedan han var liten och det har även Victoria. Så nu vill hon självklart föra vidare den traditionen till Estelle, säger ­Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

För att göra plats för Sveriges yngsta kunglighet planerar kungafamiljen att bygga ett fritidshus på drygt 400 kvadrat­meter med pool inne på slottsområdet.

Både Borgholms kommun och länsstyrelsen har beviljat dispens från strandskyddet.

Men någon ansökan om bygglov har ännu inte lämnats in så den nyfödda prinsessan får vänta på sitt nya boende ett tag till. 

Aftonbladet träffade Silvia ­under ett av hennes sista uppdrag innan ledigheten, och då ­berättade hon om kungaparets semesterplaner. 

– Den här sommaren blir lite splittrad. Vi åker ju till Rio först för en miljökonferens och det tar en stor del av ­ledigheten. Sedan kommer det norska kungaparet att fira en av sina födelsedagar i början av juli. Så då är det klart att vi åker och besöker dem, sa drottningen.

Vill vara med Estelle

I mitten av juli kommer sedan hela kungafamiljen att samlas på Solliden för att fira Victorias ­födelsedag.

Madeleine flyger hem från USA för att vara med under festligheterna den 14 juli.

För Silvia blir det en extra speciell ledighet eftersom det är hennes första sommar med ett barnbarn.

– Det är givetvis mycket ­speciellt att plötsligt vara ­mormor. Och Solliden är ju ­

alltid öppet. Så jag hoppas ­verkligen att jag och kungen får träffa lilla Estelle där.

Prinsessans pojkvän Chris O’Neill fick i fjol en inbjudan till Solliden där han träffade kungen och drottningen – och den amerikanske finansmannen är välkommen även i år.

”Förlovningar nära”

När Estelle döptes i Slottskyrkan i maj var både Chris O’Neill och prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist inbjudna vilket många tolkade som att vi snart får se ytterligare en förlovning  i kungafamiljen.

– Det kan mycket väl bli så att Carl Philip eller Madeleine för­lovar sig redan i sommar. Båda bor ju tillsammans med sina respektive så det känns som ett rätt naturligt steg, säger Roger Lundgren.