Han får litteraturpriset

Publicerad 2012-10-11

Årets Nobelpris i litteratur går till den kinesiske författaren Mo Yan, 57.

Tre av pristagarens böcker finns utgivna på svenska och Yan belönas för att han med ”hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.

Mo Yan.

Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, meddelade beslutet i Börssalen i Gamla stan klockan 13.00 i dag.

– Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan, som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid, sade Peter Englund.

Pristagarens böcker Det röda fältet, Vitlöksballaderna, och Ximen Nao och hans sju liv finns översatta till svenska. Samtliga är utgivna av Tranan förlag.

”Överlycklig och vettskrämd”

Yans första novell publicerades i en litteraturtidskrift 1981, och hans definitiva genombrott kom fem år senare – då kortromanen Touming de hong luobo gavs ut.

Tidigare i dag var Peter Englund i kontakt med pristagaren.

– Han sa att han var överlycklig och vettskrämd, säger Peter Englund.

Den ständige sekreteraren passade också på att berätta lite mer om pristagaren.

– Han är en bondpojke själv som lämnade skolan när han var 12 år. Han skriver från ett inifrånperspektiv, samtidigt gör han det på ett underbart sätt, säger Peter Englund.

Tre av Mo Yans verk har filmatiserats. Redan 1987 kom filmen Det röda fältet ut som baseras på romanen med samma namn. 13 år senare kom Hotell lyckan och 2003 kom den senaste filmen, Nuan.

Skriver under pseudonym

Pristagaren heter egentligen Guan Moye, men skriver under pseudonymen Mo Yan som betyder ”tala inte”.

Göran Malmkvist, ledamot i Svenska Akademien, pratade också med pristagaren tidigare i dag.

– Han berättade att han satt hemma i sin by. Han har just blivit morfar, säger Göran Malmkvist till Aftonbladet.

Ledamoten beskriver Mo Yan som en ”skrönikör”.

– Han är absolut en skrönikör, och går att jämföra med Torgny Lindgren. Han har en otrolig förmåga att ljuga på ett trovärdigt sätt. Det är kul att läsa honom, säger Göran Malmkvist.

Och även om många kineser kommer att jubla över att Mo Yan får priset så tror Malmkvist även att utnämningen kommer att generera en del avundsjuka.

– Det kommer absolut vara en del som frågar sig varför han ska få det här priset, men det kommer han att ta med en klackspark, säger Göran Malmkvist.

Om man nu vill ta sig an Mo Yans böcker, var ska man börja då?

– Jag tycker att man ska börja med Det röda fältet. Sedan kan man ta det vidare.

”Bland det värsta jag läst”

För Aftonbladet berättade Peter Englund om sina egna tankar kring pristagaren.

– Han är ju en satiriker i mycket av det han gör. Han har verkligen förmågan att både få en att skatta och bli rädd, säger han.

Englund beskriver också författarens böcker som otroligt råa.

– Jag har aldrig mött våldet på det här sättet tidigare, det är bland det värsta jag läst. Samtidigt är han som sagt en mästare på att få en att skratta i nästa stund.

Englund menar att Vitlöksballaderna fungerar lika bra som Det röda fältet om man vill ta sig an Yans böcker.

– Den är väldigt raffinerat uppbyggd. Den handlar om att staten uppmanar bönderna att börja odla egen vitlök men plötsligt kollapsar hela vitlöksmarknaden. Den är uppdelad i ett klassist före och efter-snitt, och i kärnan av allt finns en kärlekshistoria.

ANNONS