Nordkorea monterar ner missiler

Publicerad 2013-05-07

Nordkorea har monterat ner två missiler från avfyrningssramperna vid östkusten.

Missilerna har stått klara för att avfyras när som helst.

I och med flytten kan det direkta hotet mot USA vara över, uppger en regeringskälla till AFP.

Kim Jong-Un hotade med att attackera flera mål i USA och Sydkorea med missiler och långdistansraketer. Efter flera veckors tystnad kom i natt uppgifter om att två missiler som stått redo på mobila avskjutningsramper vid Nordkoreas östkust monterats ner och flyttats.

Var missilerna finns nu är oklart men enligt en regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters tror inte USA att de flyttats till en ny avfyrningsplats.

”Paus i provokationerna”

De två missilerna är enligt CBS av typen Musudan. Varför Nordkorea valt att flytta dem är inte känt, en teori är däremot att manövern kom i och  med att den gemensamma militärövningen mellan USA och Sydkorea nyligen tog slut.

USA har ännu inte kommenterat uppgifterna officiellt. Pentagons talesperson, George Little säger däremot till CBS att "det vi sett den senaste tiden är en paus i provokationerna."

Kritisk till nya uppgifter

CBS korrespondent, David Martin, menar däremot att flytten inte nödvändigtvis innebär att hotet är avblåst. Enligt honom finns det ingenting som utesluter att missilerna flyttats till en ny plats och där de står redo att avfyras.