Skulle lösa SAS kris – fick sova i rum utan möbler

Publicerad 2012-11-21

”Kändes som att sitta i en utrymd radioaktiv kontorslokal på den ryska stäppen”

De fackliga delegationerna åkte till Köpenhamn för att förhandla om SAS framtid.

Men väl på plats möttes de av rena slummen.

– En del låg och sov på golvet med en hopknycklad tröja som madrass, säger en person till di.se.

I går berättade Aftonbladet om hur SAS-ledningen dragit in fackliga representanter i mörka rum under krisförhandlingarna i Köpenhamn.

Nu berättar flera olika källor om hur de möttes av rena slummen när de anlände till förhandlingarna.

– Det var extremt dåliga förhållanden. Det kändes som att sitta i en utrymd radioaktiv kontorslokal på den ryska stäppen. Det var helt bisarrt, säger en anonym källa till di.se.

Utblåst kontorsbyggnad

Under förhandlingarna fick de fackliga representanterna en utblåst kontorsbyggnad, som saknade så väl möbler som internetuppkoppling.

– Sen hade vi inte tillgång till några egna skrivare. Vi fick gå upp med en sticka så fick de skriva ut våra dokument åt oss. Det kändes väldigt konstigt, säger en person till di.se.

Och de näst intill tomma lokalerna förblev bas för facken i de nästan fyra dygn långa förhandlingarna.

– På slutet var jag vaken 26 timmar i sträck. En del låg och sov på golvet, med en hopknycklad tröja som madrass, säger en person.

Stinkande toaletter

Allt eftersom dagarna gick blev arbetsförhållandena än värre, och flera fackliga företrädare vittnar om stinkande toaletter och dålig luft. De höll sig vakna med hjälp av kaffe, cola och dansk choklad.

– Man kan tycka att det borde ligga i arbetsgivarens intresse att åtminstone de mest rudimentära faciliteterna fungerar även för motparten, säger en person till di.se.

Men medan facken nu ställer sig frågande till SAS-ledningens agerande slår flygjätten ifrån sig.

”Ganska kort tidsfrist”

I en skriftlig kommentar förklarar SAS HR- och kommunikationsdirektör Henriette Fenger Ellekrog att man hade väldigt kort om tid till förberedelser.

”Vi skulle under en ganska kort tidsfrist komma fram till en lösning med åtta olika fackförbund. Vi hade inte lång tid att förbereda det praktiska och inte heller lång tid till att avsluta förhandlingarna. Det betydde dessvärre att vi alla måste arbeta dygnet runt för att säkra att förutsättningarna fanns för företagets framtid”, skriver hon enligt di.se.

ANNONS