Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Asylsökande barn får ingen skolmat

Publicerad 2012-11-02

Asylsökande barn på Lundegårds camping på Öland får ingen skolmat. På bilden: Anita Demsit, Manuel Demsit och kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

ÖLAND. Koshama Bisharah, 6, och hennes bror Essa, 4, tar med sig varsin smörgås till skolan varje dag.

Tvärtemot alla andra elever får de asylsökande barnen i Borgholm ingen skolmat.

– Det är ju inte så lätt att servera mat till såna där, de har ju så mycket krav, säger Birger Palm (S) 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Skollagen är tydlig. Alla barn i grundskolan ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider varje dag. Men reglerna tycks inte gälla de asylsökande barnen på den provisoriska skolan utanför Borgholm på Öland.

”Får redan bidrag”

Enligt kommunens utbildningschef Lars Bylund får familjerna redan bidrag till mat, så kallad dagersättning. Att ge barnen skolmat skulle innebära dubbel matersättning, hävdar han.

– Jag tycker i alla fall inte att det är mer osunt att föräldrarna själva lagar den mat som de tror att barnen mår bra av än att vi ska skicka upp kroppkakor och sånt och tro att det skulle vara bättre, säger han till Dagens nyheter.

När Aftonbladet söker Lars Bylund har han tagit semester och vägrar svara på fler frågor.

Men Birger Palm (S), 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige, tycks vara inne på samma linje.

– Jag är inte så påläst, men jag vet ju att det inte är så lätt att servera mat till såna där, de har så mycket krav, säger han.

”En självklarhet”

Den provisoriska skolan drivs av Borgholms kommun på uppdrag av Migrationsverket, och har på kort tid blivit stans näst största. Lokalerna ligger bara ett par hundra meter från de röda stugorna på Lundegårds camping där de hundratals asylsökande bor i väntan på besked om uppehållstillstånd.

– Vi har haft den här verksamheten i tre år och fått enormt mycket positiv respons, ärligt talat har vi faktiskt inte ens reflekterat över det här med skolmaten, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Skolinspektionen har nu inlett en utredning om reglerna för skolmat även ska gälla asylsökande barn.

– För mig är det en självklarhet att alla barn som går i skolan har rätt till skolmat, men det är upp till skolinspektionen att göra sitt jobb och utreda frågan, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

”Skulle kunna lära oss mer”

Utredningen inleddes i torsdags då en sjuksköterska på landstinget i Kalmar, som utfört hälsoundersökningar på asylboendet, anmälde saken till Skolinspektionen.

– Om de bedömer att mat ingår i uppdraget ska vi omedelbart ordna så att barnen får mat. Självklart, säger Lisbeth Lennartsson.

När Aftonbladet, sent på fredagseftermiddagen besöker asylboendet råder full aktivitet bland sommarstugorna. Barnen leker och längtar till måndag. Till skolan. Koshama Bisharah, 6, tittar blygt ner i marken när hon sjunger. Huvud, axlar, knä och tå, knä och tå. De är hennes första svenska ord, hennes första barnvisa.

– Hon älskar sin skola. På nätterna drömmer hon och räknar högt på svenska, säger hennes pappa Ali Bisharah.

Precis som alla andra familjer Aftonbladet talar med är de glada och tacksamma över att barnen fått möjlighet att gå i skola.

– Men det är klart, om vi skulle få mat där kunde vi få mer tid att vara i skolan och lära oss mer, säger Bisharah Bisharah, 15.