Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Här högg han ner vårdarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-15

34-åring skulle skrivas ut om en månad – skadade kvinna svårt

DÖMD TILL RÄTTSPSYKIATRISK VÅRD Tidigt i går morse överföll 34-åringen, dömd för bland annat grov misshandel och hemfridsbrott, de båda vårdarna på utslussningshemmet Änglagården. Han är nu anhållen, misstänkt för mordförsök, och förd till Karsuddens rättspsykiatriska avdelning i väntan på åtal.

Med en kniv överföll den 34-årige patienten två vårdare på behandlingshemmet.

En av dem höggs i bröstet, den andra i ryggen.

– Det var våldsamma överfall, säger verksamhetschefen Kent Olsson.

Verksamhetschefen Kent Olsson.

Klockan var strax före halv nio i går morse när larmet kom till polisen. En patient på behandlingshemmet Änglagården utanför Katrineholm hade kommit över en kniv och anfallit två ur personalen.

Dömd för våldsbrott

Den 34-årige patienten, som enligt uppgift till Aftonbladet är dömd till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel, olaga hot och hemfridsbrott, överföll en behandlingsassistent utanför medicindelningsrummet innan han fortsatte till personalrummet och överföll ytterligare en vårdare, en kvinna i 40-årsåldern.

Han slog kvinnan med knytnäven och skar henne svårt i ryggen.

– Därefter försvann patienten till sitt boende i en annan byggnad, säger Kent Olsson, verksamhetschef vid Änglagårdens behandlingshem.

Där greps han senare av polis.

Kent Olsson vet inte vad mannen har använt för kniv, men eftersom det är ett öppet hem har han i princip obegränsad tillgång till knivar.

Höggs i bröstet

De båda vårdarna fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– En av vårdarna höggs i bröstet och skadorna är inte livshotande. Den andra höggs i ryggen och fick värre skador, men exakt hur pass allvarliga de är kan jag inte svara på, säger Göran Risberg, länsvakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

– Vad jag har förstått kommer de båda att överleva, säger Kent Olsson.

Den 34-årige mannen är anhållen, misstänkt för två fall av mordförsök.

– Han skulle ha skrivits ut inom en månad. I onsdags var han och tittade på en lägenhet i Stockholm. Det kan ha varit en bidragande orsak. Vi har sett förut att personer som ska skrivas ut gör något för att få stanna kvar. De vågar inte ta steget, säger Kent Olsson.

Förd till rättspsyk

34-åringen fördes under gårdagen till Regionsjukhuset Karsuddens rättspsykiatriska avdelning i väntan på åtal och rättegång.

Vårdhemmet Änglagården har 13 platser och är ett öppet behandlingshem där bland annat patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård bor.

Sammanlagt arbetar 15 vårdare på hemmet. På helger arbetar 2 till 3 personer dagtid och i veckorna 6 till 7.

Kameraövervakat

– Vi har krishantering för de anställda. Området är kameraövervakat så vi kommer att få veta exakt hur det gick till. Personalen har även överfallslarm, men jag vet inte om de som blev överfallna hann larma, säger Kent Olsson.