Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Jakten på en ny Tony Blair

Vem ska leda labour - röde Ed eller kylige David?

Tony Blair.

Media kallar det "brödrastriden".

Inget fel i det. Milibands är bröder och kämpar om makten.

Fast egentligen handlar det om vägval och att hitta en ny Tony Blair.

Gordon Brown var en katastrof som partiledare för labour. Alla visste det från början. Ändå gjorde ingen något åt det.

Browns utnämning var ett löfte som inte gick att bryta. Ett arv från Blair.

Senaste valet i våras slutade i brakförlust för labour.

Nu har partiet chansen att rusta för en comeback vid makten. För framtiden.

Man är i samma läge som de svenska socialdemokraterna men har kommit lite längre på vägen.

Jättesensation

Imorgon ska en ny ledare väljas och det vore en jättesensation om han inte heter Miliband i efternamn. Övriga kandidater är mest med som statister.

David, 45, är den äldre, lite mer erfarne men också med mer av etablissemangsstämpel på sig. Han var utrikesministern under den förra labourregeringen. Varken Tony Blair eller New Labour-arkitekten Peter Mandelson gör någon hemlighet av att de vill se David gå segrande ur striden.

Han ses vara den av de två som har bäst förutsättningar att föra partiet mot mitten och därmed locka tillbaks väljarna som Tony Blair lyckades attrahera 1997.

Blockera

Dock har David Milliband de senaste månaderna rört sig vänsterut i ett försök att blockera brodern.

Ed Miliband, 40, går hem hos de unga. Sedan sin tid som energiminister har han en grön profil. Generellt sett är han mer vänster än David. Så mycket fruktar hans motståndare att de konservativa ska lyckas nita fast stämpeln Red Ed på honom, röde Ed.

Vem den nye labourledaren än blir kan han inte undå jämförelsen med Tony Blair. Frälsaren som vände labour år i ödemarken till tre raka valsegrar. Labour behöver en personlighet som kan ta upp kampen med den karismatiske premiärministern David Cameron och den sympatiske Nigg Clegg, ledare för liberaldemokraterna.

Pinsamt

I vårens valrörelse blev det pinsamt tydligt hur obekväm och distanserad Brown uppträdde i jämförelse med sina två yngre utmanare. Jag hade tillfälle att studera alla tre live. Brown var hopplöst passé.

David är mer av en estradör än brodern. Har mer av star power.

Men Ed har under den korta valrörelsen sedan Brown avgick visat att han lär sig. Han känns inte längre lika blyg och bortkommen som tidigare. Han har en personlig värme som kontrastera mot Davids kyliga intellekt.

Tipsen säger att David Miliband tar hem striden. Men röstningsförfarandet - som för övrigt redan avslutades i onsdags - komplicerar utgången. Alla 170 000 medlemmar har avgett mer än en röst. Om tillräckligt många valt Ed i andra hand kan han vinna även om David har flest förstahandsröster.

Vision

I nuläget är det inte givet vem av de två bröderna som har de bästa förutsättningarna att bli en ny Blair. Inte en kopia men en utveckling av den mest framgångsrike labourledaren i modern tid.

Avgörande blir om den som får jobbet har förmågan att formulera en ny vision för labour, ett New New Labour.

På lördag samlas alla kandidaterna i ett enskilt rum på partikonferensen i Manchester. Då får de besked om vem som vunnit.

Klarar David att bli brädad av lillebror?