Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Outlaws borta från svenska mc-scenen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-10

Polisen: Antalet gängmedlemmar ökar

Polisen är nu säker: Mc-gänget Outlaws finns inte längre i Sverige.

– Medlemmarna har blivit prospects eller supporterklubbar till Bandidos, säger Thord Modin, chef för rikskriminalens underrättelseavdelning.

Den senaste tidens upptrappning mellan de tre mc-gängen Hells Angels, Bandidos och Outlaws slutade med att den sistnämnda klubben försvann från Sverigekartan.

På flera håll rapporteras om Outlawmedlemmar som bytt färger och blivit så kallade prospects eller hangarounds till Bandidos. Den nyetablerade Outlawsklubben i Klippan har till exempel, enligt Thord Modin, gått upp i Bandidos hangaroundklubb i Ystad.

– Om alla Outlaws ännu inte försvunnit helt så kommer de att göra det, säger Thord Modin.

Antalet medlemmar har ökat

Även om de tre stora gängen nu reducerats till två, är Thord Modin inte säker på att detta gör situationen mindre bekymmersam.

– Det totala antalet medlemmar i etablerade mc-miljöer har ökat med ett 70-tal personer, säger han och berättar att polisen nu kommer att ta tag i saker på ett annat sätt än tidigare.

Vad de nya strategierna går ut på vill han dock inte avslöja.

Påtryckningar eller missnöje

Orsakerna till att Outlaws lämnar Sverige är oklara. Vissa hävdar att klubben gav upp på grund av påtryckningar från Bandidos. Andra menar att Outlaws upphör sedan gängets Europapresident uttryckt sitt missnöje med att den svenska grenen inte slagit tillbaka när den attackerats av Bandidos och Hells Angels.