Smeker en varg naken – blir bebis i blöja
Uppdaterad 2016-11-17 | Publicerad 2016-05-12
Markus Larsson sätter på låtarna i Eurovision
Nu börjar det närma sig och på lördag smäller det.
Men innan dess ska den andra semifinalen i Eurovision song contest 2016 klaras av.
Markus Larsson har lyssnat på bidragen - och här är hans betyg.
Räkna med sentimentala luftslott från Israel, en makedonisk fiskmås som kläcks mellan stämbanden, proggig psykedelisk rock från Georgien och snygg australisk Spotify’n’b.
1. Lettland
”Heartbeat” (Justs)
Justs nämner bland andra Ray Charles och Michael Jackson som sina influenser. Det märks inte. Tänk Kygo i stället. Bara droppljuden i låten känns bättre än hela förra semifinalen.
2. Polen
”Colour of your love” (Michał Szpak)
Baka ihop svenska Ola Salo med brittiske komikern och skådespelare Russell Brand och ni får - Mr Szpak. Tunn och gapig musikalpop med bekymrade ögonbryn.
3. Schweiz
”The last of our kind” (Rykka)
Det ryker om Rykka. Bokstavligt talat. Kan ju bero på att hennes bidrag är helt stekt.
4. Israel
Made of stars (Hovi Star)
Själva låten? Ett sentimentalt luftslott. Men man kan minst sagt säga att Hovi lyfter bidraget med sin röst. Stämbanden skulle kunna bära hela Euroclub på sina axlar.
5. Vitryssland
”Help you fly” (Ivan)
Vitrysslands Limahl sitter först naken och smeker en varg. Ok. Sedan sjunger han, med tre vita streck i ansiktet, om att hjälpa någon att flyga. Ok. Det slutar med att han återföds som bebis i blöja. Ok.
6. Serbien
”Goodbye (shelter)” (Sanja Vucic)
Sanja sjunger ”aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”. Sedan är det slut.
7. Irland
”Sunlight” (Nicky Byrne)
Skicka sollotionen, tack. Nicky Byrne var bättre i Westlife. Då märktes inte hans röst lika mycket. Och låten känns oroväckande ofta som något Ronan Keating har snutit ur sig och slängt i papperskorgen.
8. Makedonien
”Dona” (Kaliopi)
Mycket emotionellt och dramatiskt ända fram till refrängen. Då blir allting, allting, allting väldigt, väldigt, väldigt tjatigt, tjatigt, tjatigt. I sista tonen kläcks dessutom en fiskmås mellan stämbanden och börjar tjuta.
9. Litauen
”I’ve been waiting for this night” (Donny Montell)
Tonsäker artist går loss i en kaskadrefräng som vill lyfta och nå varenda åskådare på en jättearena.
10. Australien
”Sound of silence”(Dami Im)
På förhand den stora favoriten vid sidan av Frankrike och Ryssland. Och, mjo. Mja. Tja. Snygg Spotify’n’b med klassisk Eurovisionfyllning. Om Dami har bättre kamerakontakt än under repen borde hon nå prispallen. Allt annat vore, som Jonas Gardell brukar säga, tomtejävel.
11. Slovenien
”Blue and red” (Manuella)
Finns tydligen en motsvarighet till finska Krista Siegfrids i Slovenien, fast tråkigare. Det är så mycket i den här tävlingen som bara förbrukar syre till ingen nytta.
12. Bulgarien
”If love was a crime” (Poli Genova)
Om man vill härma Gwen Stefani kan det vara en bra idé att ha en bra låt också. Men den lilla detaljen glömde Poli. Ett glas blandsaft med lysande band runt låren. Helt ok.
13. Danmark
”Soldiers of love”(Lighthouse X)
Töntigt dravel. Kommer ni ihåg Ernst-Hugo Järegårds svenska läkare Stig Helmer i Lars Von Triers tv-serie ”Riket”? Han skulle ha recenserat bidraget genom att skrika ”danskjävlar”.
14. Ukraina
”1944” (Jamala)
Enligt EBU är inte det här är en politisk låt. Titeln syftar inte alls på Stalins deportation av tartarerna från Krimhalvön 1944. Bidraget är inte alls en laddad salva i ansiktet på Ryssland. Inte alls. Trots påfrestande sång - en bra och ilsken protestschlager.
15. Norge
”Icebreaker” (Agnete)
Norge sänker tempot i refrängen. Det funkade för Lana Del Rey på singeln ”West coast”. Till en början känns det som att tanka en bil med ansjovis. Men när Agnete till slut sätter numret i juryrepet hittar låten äntligen hem.
16. Georgien
”Midnight gold” (Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz)
Ha ha. Så långt bort från klassisk Eurovisionpop man kan komma. Proggig psykedelisk rock med en gitarrhook i stället för refräng. Värt en liten applåd för modet att våga sluta sist.
17. Albanien
”Fairytale” (Eneda Tarifa)
Bidraget kan inte riktigt bestämma sig för om det vill vara amerikansk radiorock eller ett ledmotiv till James Bond. Lite som att stoppa gräddfil i ett glas ljummen öl. Det funkar sådär.
18. Belgien
”What’s the pressure” (Laura Tesoro)
Amy Diamond gör en cover på ”Another bites the dust” med Queen. Eller kanske på den låt som Queen snodde basgången från - Chics ”Good times”. Men ”What’s the pressure” är ingen klassiker. Det är ett glatt spratt.
Markus spåkula: De går till final i kväll
Australien
Belgien
Israel
Lettland
Litauen
Bulgarien
Norge
Polen
Serbien
Ukraina