Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Irakiska styrkor har gått in i Falluja

Publicerad 2016-05-30

Experten: ”IS slåss oftast väldigt våldsamt”

Iraks armé har inlett ett anfall mot staden Falluja, som hålls av terrorsekten IS.

Det uppger befälhavare för styrkorna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det är irakiska elitstyrkor som har inlett en offensiv med målet att återta Falluja från IS.

– Irakiska styrkor gick in i Falluja med flygunderstöd från den internationella alliansen, det irakiska flygvapnet och med hjälp av artilleri och stridsvagnar, säger generallöjtnanten Abdelwahab al-Saadi, som leder anfallet, till AFP.

Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, räknar med att anfallet kommer att ta tid.

– De brukar tro att det tar en vecka, då tar det tre eller fyra veckor. De irakiska styrkorna är inte lika starka som de hoppas. Och IS slåss ju oftast väldigt våldsamt, säger Hallenberg till TT.

Uppmanas att fly

Den irakiska operationen mot IS inleddes för en vecka sedan. Armén har ryckt fram mot Falluja från flera olika håll. Anfallet har dock fördröjts av att bomber och minor placerats ut längs vägarna in mot staden.

10 000-tals civila uppges fortfarande befinna sig i Falluja. Detta trots att militären har uppmanat civila att fly. IS försöker hålla dem kvar. Internationella hjälporganisationer befarar att många civila kan komma att dö eller bli tillfångatagna i samband med offensiven.

Togs av IS 2014

Falluja, som ligger väster om Iraks huvudstad Bagdad, intogs av IS i början av 2014. Det var den första större staden i landet att hamna i terrororganisationens händer.

Även i Syrien har IS drabbats av ett hårt bakslag. Enligt tv-kanalen CNN Türk har minst 28 terrorister dödats av turkisk granatbeskjutning. Insatsen ska ha varit en hämnd för IS angrepp mot staden Kilis, som ligger nära Turkiets gräns mot Syrien.

Snabbkoll: Så kastades Irak in i kaos

Ständiga terrorbomber Otaliga bombdåd har skakat Irak sedan diktaturen föll. Minst 80 personer dog i det här bombdådet mot hotell Al-Hamra 2005.

2003 invaderades Irak av en USA-ledd koalition som avsatte diktatorn Saddam Hussein.

Efter val fick landet en ny, bräcklig regim där kurder, shiamuslimer och sunniter skulle dela på makten. I praktiken fick kurderna självstyre i landets norra delar, medan shiamuslimerna dominerade styret i resten av landet.

Sunniterna, som varit den mäktigaste gruppen under Saddam Husseins tid, diskriminerades.
Åren efter invasionen drabbades Irak av otaliga strider och terrorattacker, ofta med etniska motiv. När USA började dra tillbaka sina styrkor uppstod ett maktvakuum i landet.
  År 2006 bildades terrororganisationen Islamiska staten i Irak som attackerar amerikanska och irakiska styrkor och genomför terrordåd.
  I juni 2014 ryckte Islamiska staten fram och tog på kort tid över stora områden i Irak och Syrien, och utropade ett kalifat.
  Sedan dess pågår en kamp om områdena mellan IS och den irakiska armén samt kurdiska styrkor, stödda av ett antal länder. Terrorattacker är fortfarande vanliga.

LÄS OCKSÅ:
Så växte Islamiska staten fram
Irakexpert om IS: Så ska de krossas