Så hittar unga polisvittnens namn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-05

Ungdomar som ännu inte är straffmyndiga har hittat ett nytt sätt att identifiera vittnen eller andra som lämnat upplysningar om dem till polisen – de begär ut sin akt från socialtjänsten.

När en person som inte fyllt 15 år misstänks för ett brott gör polisen en utredning enligt lagen om unga lagöverträdare. Akten lämnas sedan till de sociala myndigheterna för att underlätta deras arbete. Liksom alla inkomna och upprättade handlingar hos en myndighet är utredningen offentlig.

Allt fler unga lagöverträdare begär nu ut sin egen akt och kan läsa vittnesmål om sig själva ord för ord. Sedan kan de skrämma både brottsoffer och vittnen och säga ”jag vet vad du har sagt”.

Kräver snabb lösning

– Vi måste hitta en lösning snabbt, säger Even Magnusson, samordnare för polisens ungdomsverksamhet i Västra Götalands län till Göteborgs-Posten.

Nu försöker myndigheterna och polisen hitta ett sätt att få bort problemet. En metod som diskuteras är att sekretessbelägga namn i samtliga handlingar om andra personer i någons akt.

Ulf Brännström är kriminalinspektör i Vasastan i Stockholm. Han märker att många vittnen och målsägare är rädda för att träda fram. Han menar att det är lätt att förbigå någon detalj vid sekretessprövningen.

– Det kan ske på grund av den mänskliga faktorn. Jag anser i stället att lagen måste ändras så att gärningsmannen inte får del av utredningen i den omfattning som sker i dag, utan att ge avkall på rättssäkerheten, säger han till TT.

Är du berörd? Har du erfarenheter av detta, som du vill berätta
om?

TT