Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Räddare i nöden

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-11

Så blev outsidern Håkan Juholt Socialdemokraternas enda utväg

Håkan Juholt , 48, stod mitt i hetluften i Socialdemokraternas partihögkvarter i går. Men för inte länge sedan var han iskall som partiledarkandidat. Aftonbladet har granskat maktspelet bakom valberedningens beslut.

In i det sista försökte motståndarna stoppa Håkan Juholt.

Men till slut – när både Tomas Eneroth och Leif Pagrotsky hoppat av – var han valberedningens enda utväg.

På mindre än två veckor blev outsidern från Oskarshamn Socialdemokraternas nye frälsare.

Pressrummet på S-högkvarteret var fyllt till sista plats. Berit Andnor höll ett försvarstal för sin valberedning i tio minuter. Sedan smattrade kamerorna.

Håkan Juholt, 48, kom in. Tätt följd av Carin Jämtin, 46.

Valberedningen hade just föreslagit dem som partiledare och partisekreterare – teamet som ska rädda S.

– Jag tänkte igenom det väldigt noga, jag låg vaken hela natten. Det kändes bra och svaret blev ja, sa en glad Juholt.

Där och då föreföll valet av kandidat självklart.

I verkligheten betraktades Håkan Juholt som ett skämt så sent som för två veckor sedan. Då var det hetaste namnet i stället Tomas Eneroth.

Lördagen 26 februari gjorde Eneroth klart att han inte var aktuell. De följande två dagarna försökte delar av valberedningen övertala honom – förgäves.

Risk för bitter strid

När Berit Andnor tisdagen därpå träffade representanter för S-distrikten hade hon därför inget namn att komma med. Dagen

efter tätnade diskussionerna mellan ombudsmännen från distrikten som fört fram Eneroth. Vad skulle de göra nu?

Sedan Håkan Juholt petades av Mona Sahlin som partisekreterare 2009 har ett nätverk av fackliga drivit hans namn i olika sammanhang och jobbat för att få tillbaka honom i partiledningen.

Nu uppstod nya allianser mellan distrikt som normalt inte pratar med varandra. De såg risken att partiet skulle kastas in i en djup och bitter strid mellan höger och vänster – och enades om att begrava olikheterna och hitta kandidater i mittfåran.

Ryktena snurrade

Flera kom överens: det var dags att på allvar börja driva Håkan Juholt.

Ryktena om hans namn snurrade allt hastigare. För en vecka sedan var Aftonbladet först med att avslöja att Juholt kunde bli partiledare.

–?Fram till dess trodde många i partiet att talet om Juholt var ett skämt, eftersom han inte varit med i processen tidigare, säger en S-källa.

De senaste dagarna har valberedningen suttit i långa möten. Anhängare till Thomas Östros och Mikael Damberg, framför allt i Mälardalen och Norrland, har hårdnackat försökt stoppa Juholt.

Samtidigt byggdes ett allt större stöd upp för Västsveriges kandidat, Leif Pagrotsky. Men i onsdags släppte han själv bomben:

– Jag kandiderar inte.

Det blev avgörande. Telefonerna mellan S-distrikten gick varma. Flera gick över till Juholt – som därmed fick tillräckligt med stöd.

Möte i timmar

Framåt kvällen i onsdags hade valberedningen suttit i möte i flera timmar. Enligt uppgift gjorde de två medlemmarna Kristina Zakrisson och Hans Unander, företrädare för de mäktiga skogslänen, några sista försök att stoppa Juholt.

– Till sist ställdes de inför fullbordat faktum och gav upp, säger en S-källa.

Sent i förrgår eftermiddag ringde det i Juholts telefon. Det var valberedningen som kallade honom till rikdagskansliet.

Han satt i regeringsplanet på väg hem från Afghanistan med försvarsutskottet och hämtades på Bromma flygplats av Säpo. Klockan 18.50 fick han frågan av Berit Andnor – och svarade ja.

Ett halvt dygn senare, klockan elva i går, hade hon åter kallat de 26 distriktsordförandena till valberedningen. Några visste vad som väntade, andra inte. Berit Andnor drog bakgrunden.

– Hon sa att valberedningen hade sökt en person som stod för trygghet och kunde ena partiet, säger Helene Hellmark Knutsson, som representerade Stockholms län.

Rensar i toppen

Berit Andnor gav ordet till de 26 ordförandena. Men ingen hade något att säga.

Alla accepterade Håkan Juholt enhälligt.

Inget av de S-distrikt som stöttat Damberg eller Östros ville i går säga att de var besvikna.

– Jag känner ändå att valberedningen har lyssnat på mina argument och vägt dem. Då måste jag också vara lojal och köpa deras slutsats, sa en S-ordförande.

Strax efter halv nio på morgonen dagen efter att han offentliggjorts som partiledarkandidat lämnade Håkan Juholt sin särbos lägenhet i södra Stockholm. Han ser nöjd ut när han han stiger in i en av Säpos bilar.

– Jag har sovit gott och nu ska jag iväg och jobba, säger han.

Nu fortsätter arbetet att rensa i S-toppen. Enligt uppgift kan Thomas Östros petas som ekonomisk talesperson för att ersättas av Tomas Eneroth. Sven- Erik Österberg riskerar på samma sätt att tvingas bort som gruppledare till förmån för Ylva Johansson.

Den 25 mars, om två veckor, kommer Håkan Juholt med all sannolikhet väljas av 350 ombud på Socialdemokraternas extrakongress.